TCMB'den kredi kuruluşlarına 'dolar alımlarını sınırlandırın' uyarısı

TCMB'den kredi kuruluşlarına 'dolar alımlarını sınırlandırın' uyarısı

Türkiye Merkez Bankası (TCMB), kredi kuruluşlarından dolar alımlarını sınırlamalarını istedi.

A+A-

Bloomberg'in konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Türkiye Merkez Bankası yerel kreditörlerden lira üzerindeki baskıyı hafifletmek için bankalararası piyasada yaptıkları dolar alım miktarını sınırlamalarını istedi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, para otoritesinin geçen hafta bazı kredi kuruluşlarına KKM adı verilen program kapsamında ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bankalararası piyasadan ne kadar döviz almaları gerektiğine dair günlük bir limit belirlendiğini sözlü olarak bildirdiğini söyledi. KKM, katılımcılara döviz kurundaki dalgalanmaları telafi eden devlet destekli bir lira tasarruf programı.

Döviz alımlarının sınırlandırılması talebi, bankanın müşterilerin dolar alımları için raporlama gereklilikleri, kısıtlı işlem saatleri ve perakende yatırımcılar için daha yüksek oranlar da dahil olmak üzere bazı lira yönetimi önlemlerini hafiflettiği bir döneme denk geliyor.

Merkez bankası Pazartesi günü Bloomberg tarafından temasa geçildiğinde yorum yapmayı reddetti. Söz konusu kişiler, günlük limitlerin bankalar arasında farklılık gösterdiğini ve uygulamanın düzensiz olduğunu, bazı bankaların ceza almadan limitleri aştığını söyledi.

Yine de düzenleme, günlük limitlerini aştıktan sonra güçlü dolar talebiyle karşılaşmaları halinde kredi verenleri açıkta bırakma potansiyeline sahip. Yabancı para birimlerine yönelik yatırımcı talebini caydırmak amacıyla bankalar, web uygulamalarında ve şubelerinde yabancı para birimleri için alış ve satış fiyatları arasındaki farkları genişletmeye başladı.

Günlük limitler ve genişleyen spreadler, daha fazla şirketi ve perakende yatırımcıyı İstanbul'un asırlık kapalı pazarı Kapalıçarşı'daki döviz bürolarına itti. Yatırımcılar, Pazartesi günü saat 18:00 itibariyle dolar başına 20'nin üzerinde işlem gören lira ile burada primli bir şekilde fiziksel dolar satın alabiliyorlar. Bankalararası kurda para birimi dolar başına 19,3771'den işlem görüyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarını beş yıl daha uzatmayı hedeflediği 14 Mayıs seçimleri öncesinde liranın oynaklığı arttı. Oylamaya dört haftadan az bir süre kala, Türk lirasının dolar karşısındaki bir aylık zımni oynaklığı Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve %39 ile dünyadaki en yüksek seviyeye ulaştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler