Teknoloji devi borsadan çekiliyor

Teknoloji devi borsadan çekiliyor

Razer borsaya açıldıktan 4 yıl sonra farklı alanlara yatırım yapmak amacıyla yeniden kapalı bir şirket olma kararı aldı. CEO ve yatırımcı ortakları önemli bir miktarı gözden çıkarmış durumda.

A+A-

Oyuncu ekipmanları dünyasının en başarılı firmaları arasında yer alan Razer, 2017 yılında borsaya açılarak 600 milyon dolar civarında bir fon elde etmiş ve sonraki yılların yatırımında bu fonu kullanmıştı. Bu yıl rekor büyüme gösteren firma sürpriz bir karar aldı. 

Bir dönem Michael Dell’in firması Dell’i devasa miktarlarla borsadan çekerek özel firma haline getirmesinden hazırlayacağımız üzere Razer da benzer bir yol izlemek istiyor. CEO Min-Liang Tan firmasını Hong Kong borsasından çekecek. 

Tan ve beraberindeki yatırımcı heyeti Razer’ın yüzde 57 payına sahip. Kalan yüzde 43 payın ise 1.38 milyar dolar karşılığında Hong Kong borsasından çekilmesi düşünülüyor. Toplamda 3.17 milyar dolar değerinde olan Razer bu hamle ile birlikte fintek ve yazılım projelerine odaklanacak. 

Borsalarda işlem gören firmaların devamlı mali tablo açıklama, menkul değer komisyonlarına sorumluluk, yatırımcılarına hesap verilebilirlik gibi kurallara uyması gerekiyor. Harcanan paralar yatırımcıyı memnun etmezse sıkıntılar doğabiliyor. Razer borsadan çekilerek en azından kendi planlarına göre yatırım maliyetleri ayarlamak istiyor. 

Yılın ilk yarısında Razer toplam 752 milyon dolar gelir elde etti ve yüzde 68 büyüme yaşadı. Net kâr 31 milyon dolar olurken geçen yıl aynı dönemde eksi rakamlar söz konusuydu. Donanım bölümü 677 milyon dolar kazanırken yazılım bölümü de 80 milyon dolar üretti. Uzmanlar bu denli küçük paya sahip yazılım hizmetleri için firmayı borsadan çekme kararını eleştiriyor. Razer hisseleri bu haber sonrası yüzde 15 geriledi. 

Etiketler : , ,