Telefon ekranı çatlayanlara müjde

Telefon ekranı çatlayanlara müjde

Akıllı telefonların en büyük risklerinden biri olan kırılan ekranlar tarihe karışabilir! Japonya’da “yanlışlıkla” yapılan bir keşif ile kırık ekranlar tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alabilir. Peki bu nasıl olacak?

A+A-

Telefonların kırılan ekranları, hem moral bozuyor hem de sahiplerini maddi anlamda zor durumlara sokabiliyor. Bu konuda çok çeşitli çalışmalar denenmiş olsa da, bu duruma kalıcı bir çözüm bulunamamıştı. Bulunamamıştı diyoruz çünkü, Tokyo Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ile “yanlışlıkla” ortaya çıkan bir keşif ile kendini iyileştirebilen bir polimer madde bulundu.

Profesör Takuzo Aida ve ekibi tarafından yapılan çalışmaların sonucu dikkat çekici bir yere vardı. Güçlendirilmiş cam ve polimer üzerine yapılan çalışmalar ilginç bir şekilde kendini iyileştirebilen bir yapının keşfi ile sonuçlandı. Polyether-Thioureas olarak adlandırılan bu polimer camın, belirli ısı ve baskı koşullarında kendisini iyileştirebilir bir yapıya sahip olduğu ortaya çıktı.

Araştırmayı yapan ekip, yüksek mekanik dayanıklılık ve iyileşme yeteneğinin karşılıklı olarak özel bir durum olduğunu belirtiyor. Bir çok durumda 120 derece ve üzeri sıcaklıklarda kırık parçaların yeniden bağ kurabileceği tespit edildi. Bu çalışmalar sırasında ise Yu Yanagisawa isimli bir öğrenci bir çeşit yapıştırıcı üzerinde çalışırken hiç düşünmediği bir şey tespit etti. Yanagisawa, bu polimerin, 21 derece sıcaklıkta el baskısı yoluyla birbirine kenetlendiğini farketti. Yani keşfedilen bu güçlendirilmiş polimer, belirli koşullar altında yeniden bütünlük sağlayarak kendisini iyileştiriyor.

Bu keşif, ilerleyen dönemlerde akıllı telefonların baş belası haline gelen kırılmaların önüne geçebilir. Tokyo Üniversitesi ekibi bu konudaki çalışmalarını hızlandırıp daha somut ürünler geliştirecek. Bakalım kısa vade içinde ne gibi gelişmeler göreceğiz.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.