TEPAV perakende güven endeksi Şubat'da 3,2 puan azaldı

TEPAV perakende güven endeksi Şubat'da 3,2 puan azaldı

TEPAV perakende güven endeksi(TEPE) Şubat'ta bir önceki aya göre 3,2 puan azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,3 puan arttı.

A+A-

TEPAV perakende güven endeksi(TEPE) Şubat'ta bir önceki aya göre 3,2 puan azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,3 puan arttı.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, perakende güveninin geçen yıla  göre artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda  satış beklentisi göstergelerindeki yükseliş etkili oldu. Şubat 2019’da  bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 daralan tüketici kredileri, 2020 yılının aynı döneminde yüzde 24,4 artış gösterdi. Bu değişim,  perakende güvenine yansıdı. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”  sektörü, şubat ayında perakende güveninin en fazla artış gösterdiği  sektör oldu. AB-27 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye,  geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans  sergiledi.

Perakende güveni geçen yıla kıyasla artarken, geçen aya kıyasla  azaldı

Şubat ayında -14,7 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı  dönemine göre 6,3 puan artarken, geçen aya göre 3,2 puan azaldı. TEPE  değerinin geçen yıla göre artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu  ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili  olurken  geçen aya göre azalışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve  gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki kötüleşme etkili  oldu.  

Perakendecilerin satış beklentisi geçen aya kıyasla azaldı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Şubat 2020’de -9,8 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış  beklentileri, bir önceki aya göre 8,3 puan azalırken, bir önceki yılın  aynı ayına göre 15,3 puan arttı.
    Şubat 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 33,1’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 37,5’i işlerinde kötüleşme  beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı  ise, yüzde 29,4 oldu.

İşlerin durumu geçen yıla ve geçen aya kıyasla iyileşti

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, Şubat 2020’de -37,7  puan değerini alarak, Ocak 2020’ye göre 3,2 puan, Şubat 2019’a göre13,7 puan arttı.
    Şubat 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 18,4’ü geçen  yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken,  işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 56,1 olarak  belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını  belirtenlerin oranı ise, yüzde 25,5 oldu.

Perakende güveni en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”  sektöründe arttı

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Şubat 2020’de, geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde artış görüldü.  “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “diğer (akaryakıt istasyonu,  eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “elektrikli  ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri ortalama değişimin  üzerinde değer alırken  “birden fazla türde ürün satan bakkal, market  ve büyük mağazalar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım  ürünleri”, “motorlu taşıtlar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”  sektörleri ortalamanın altında değer aldı.

Perakendecilerin satış beklentileri geçen aya kıyasla kötümser

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Şubat 2020’de, “önümüzdeki 3 ayda istihdam ve satış fiyatı beklentisi” ve “işlerin geçen yıla  göre durumu” göstergeleri hem Şubat 2019’a göre hem de Ocak 2020’ye  göre arttı. “Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu”, “önümüzdeki 3 ayda  tedarikçilerden sipariş ve satış beklentisi” ve “gelecek yıl mağaza  sayısı beklentisi” göstergeleri Ocak 2020’ye kıyasla azalış, Şubat 2019’a kıyasla artış gösterdi.

AB’de perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla arttı

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Şubat 2020’de 1,3 puan değerini  aldı. AB-27’de perakende güveni bir önceki aya göre 0,1 puan, geçen  yılın aynı dönemine göre 1,1 puan arttı. Türkiye, geçen yılın aynı  dönemine kıyasla AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans  sergiledi.

Perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre değişimde AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine  bakıldığında Belçika, şubat ayında geçen yıla göre en fazla artış  yaşayan ülke oldu. Belçika’yı  Slovenya, Yunanistan ve İsveç takip  etti. Endeks değeri geçen yıla göre en fazla düşen ülkeler ise  sırasıyla Danimarka, İngiltere ve Finlandiya oldu. Bir önceki aya göre  en fazla artış da Slovenya’da yaşandı. Perakende Güven Endeksinde, Şubat 2019’a göre değişim Euro Bölgesi’nde 1,1  AB27’de 1,1 oldu. Ocak 2020’ye göre değişim incelendiğinde ise Türkiye’nin, AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergilediği görüldü.

Konya’da perakende güveni Türkiye genelinden daha iyi performans  sergiledi

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında, Şubat 2012’den bu  yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze  anketler yapılıyor.

Şubat ayında TEPE, -14,7 puan değerini alırken KOPE -6,7 puan  değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 11,8 puan, TEPE 6,3 puan arttı. KOPE değeri bir önceki aya göre ise 2,2 puan azaldı.
Konya perakendesi, şubat ayında Türkiye genelinden daha iyi, AB-27’den  daha kötü performans sergiledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.