Teşvikte esnek modele geçilecek

Teşvikte esnek modele geçilecek

Mevcut yatırım teşvik sisteminde yatırımcıya sunulan sabit teşvik paketleri yerine yatırımcının ihtiyaç duyduğu destekten yararlanabileceği esnek bir sistem hayata geçirilecek

A+A-

Mevcut yatırım teşvik sisteminde yatırımcıya sunulan sabit teşvik paketleri yerine yatırımcının ihtiyaç duyduğu destekten yararlanabileceği esnek bir sistem hayata geçirilecek
2019-2023 Yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı ile teşvik ve destek programlarında yeni yol haritası çizildi. Mevcut yatırım teşvik sistemi gözden geçirilerek rekabetçi hale getirilecek, bu kapsamda esnek, etkisi ölçülebilir ve nakit bazlı teşvikleri de içeren bir sistem oluşturulacak.

11. Kalkınma Planı ile sanayi politikaları çerçevesinde teşvik ve desteklerin etkin kullanılabilmesi için yeni adımlar atılacak. Teşvik ve destek programlarında mevzuat sadeleştirilerek, Plan dönemindeki öncelikli sektör ve alanlara göre tasarımı yapılacak. Teşviklerin etki analizi yapılarak bu analizler düzenli olarak Sanayileşme İcra Kuruluna sunulacak. Mükerrer teşvik ve destekler kaldırılarak, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında öncelikli sektörlerdeki yatırımlar Ar-Ge, tasarım, yatırım, üretim, pazarlama ve ihracat süreçlerinin tamamını içerecek şekilde ürün odaklı olarak desteklenecek. Söz konusu program kapsamında öncelikli sektörlerde desteklenecek ürünler stratejik öncelik, teknolojik gelişmişlik seviyesi, gelecek potansiyeli, teknolojik gelişime etki seviyesi, cari açığa etkisi, teknik yeterlilik ve yetkinlik, yerli üretim kriterleri çerçevesinde belirlenerek ilan edilecek. Ar-Ge ve yatırım destekleri ile vergi teşvikleri tek pencere üzerinden sağlanacak. Mevcut teşvik sistemi kapsamında bölgesel desteklerden yararlanacak yatırım konuları kümelenme anlayışına uygun olarak yeniden tasarlanacak. Yatırımcıya sunulan Hazine taşınmazı sayısı daha fazla artırılacak.
Mevcut yatırım teşvik sistemi gözden geçirilecek, bu kapsamda esnek, etkisi ölçülebilir, nakit bazlı teşvikleri de içeren bir sistem oluşturulacak. Yatırım teşvik sistemi öngörülen öncelikli sektörlerin ihtiyaçları çerçevesinde yenilenecek ve Plan dönemi boyunca yatırım kararlarının öngörülebilirliğini sağlamak için değişmeden uygulanacak. Yatırım teşvik sistemi kapsamındaki öncelikli sektörlerdeki ana ve yan sanayi yatırımlarında hibe desteği yatırımın tamamlanma seviyesiyle orantılı şekilde yatırım döneminde sağlanacak.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.