Tezkere görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda başladı

Tezkere görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda başladı

Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye ilişkin görüşmeler Meclis Genel Kurulu'nda başladı. Görüşmeler, Meclis'te siyasi grubu bulunan partilerin temsilcilerinin Tezkere'ye ilişkin yorumlarıyla başladı.

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda başladı.

BirGün'ün haberine göre Meclis Genel Kurulu genel görüşmelerin ardından Danışma Kurulu önerisinde en fazla iki konuşmacıya söz verilmesi oylamaya sunuldu. Önerinin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanlığı tarafından tezkerenin okunmasıyla görüşmelere geçildi.

İYİ PARTİ ADINA EROZAN VE ÇIRAY KONUŞTU

Siyasi parti temsilcilerinin konuya ilişkin görüşlerini sunacağı görüşmelerde, ilk sözü İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan aldı. Konuşmasına, "Altını özellikle çiziyorum Fırat’ın doğusundan bölücü olarak söz ediliyorsa, madem komşumuz Suriye bütünlüğünün risk altına girdiğini iktidar da görüştür. Siz kabul etseniz de etmeseniz de Suriye’nin başındaki isim Esad’dır" ifadeleriyle başlayan Erozan, özetle şunları söyledi:

Yabancı askerlerden bahsediliyor. Bunun ülkemizdeki yabancı askerler olduğunu düşünmek mümkünse de aklımızda soru işaretleri oluşuyor. Biz İYİ Parti olarak tezkerenin yanlışlarını dile getiriyoruz. Son günlerdeki saldırılar gözlem noktalarının 150-200 metre yakınına nişan almaktadır. Daha da açık konuşayım Türkiye’nin amacı bölgeyi silahtan temizlemek mi yoksa bu aşırı unsurlara kanat germek midir? Sayın Cumhurbaşkanı Suriye’de gereken adımları atacağız dedi. Aradan iki hafta geçti. Seçimin yaklaştığı ortamda gündemi değiştirmek ihtiyaç haline gelmiştir. İktidarın kişisel bekası daha önemli bir hala gelmiştir. Siyasi hedefi olmasa da askeri operasyonlar bir yere varmak mümkün değildir. İktidara çağrımız terörle mücadeleden bağımsız olarak öngörülü davranmak. Suriye’de çözüme giden yolun sadece Moskova ve Washington’dan değil Şam’dan da geçtiği unutulmamalıdır. Devletin çıkarlarını savunan bir parti olarak iktidarı devletin çıkarlarını düşünerek hareket etmeye davet ediyoruz."

'MİLLİ GÜVENLİK RİSKİNİN KAHRAMANI AKP'DİR'

Erozan'ın ardından İYİ Parti adına söz alan İzmir Milletvekili Aytun Çıray da özetle şunları söyledi:

"Tezkerede yer alan Milli güvenliğimiz açısında taşıdığı risk ve tehdit artmaktadır ifadesi doğrudur ama bu riskin başkahramanı AKP’dir. Bu riski görmek için AKP Grup sıralarına bakın. Suriye’de şerefle mücadele eden Türk askerinin zarar görmemesi için bu tezkereye evet diyeceğiz. Bu tezkereyi Irak tezkeresi ile birlikte getirerek yaptığınız siyasi ahlaksızlığın farkındayız. Bir de her zene olduğu gibi 1 yıl değil 2 yıllık bir tezkere getirilmesinin ardından siyasi bir art niyet aramak istemiyoruz. Seçim dönemine denk getirilmesi bir başka detaydır. Şehit kanlarının seçim oyunlarına alet edilmesine müsaade etmeyeceğiz."

HANGİ PARTİLER 'EVET' HANGİLERİ 'HAYIR' DİYOR?

Siyasi partilerin bir kısmı tezkereye 'evet' derken bir kısmı da 'hayır' çağrısında bulundu. Meclis'teki siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda Sivil Toplum Örgütü de 'tezkereye ‘hayır’ çağrısı yaptı.

CHP 'HAYIR' DİYECEK

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında gündeme alınan Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin partinin tutumunu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıkladı. Özel tezkereye “Hayır” oyu vereceklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin bugünkü grup toplantısında, "Biz senin her dediğinin altına mühür mü basacağız?" diye sordu.

MHP 'EVET' DİYECEK

Cumhur İttifakı ortağı MHP de tezkereye “Evet” oyu verecek partiler arasında yer alıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün yaptığı partisinin grup konuşmasında tezkereye “önşartsız” evet diyeceklerini açıkladı. Bahçeli, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesini temel alan tezkereye önşartsız evet diyeceğimizi, bu konunun tartışılacak, konuşulacak, müzakere edilecek bir yanının olmadığını kararlılıkla beyan ediyorum” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ: ELEŞTİRİLERİMİZ BAKİ KALMAKLA BİRLİKTE EVET

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, "Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi söylemek isterim" diyerek partisinin tavrını açıkladı.

HDP: İKTİDARIN GİDİŞ TEZKERESİ

Meclis'in 3'üncü büyük partisi HDP ise tezkereye 'hayır' diyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin bugünkü grup toplantısında, "Bu tezkere, iktidarın gidiş tezkeresidir" dedi.

Etiketler : , ,