THY'den Japon yeni EETC ihracı

THY'den Japon yeni EETC ihracı

THY, yaklaşık $99.3 milyon karşılığı Japon yeni cinsi EETC ihracı gerçekleştirdi

A+A-

Türk Hava Yolları Eylül, Ekim ve Kasım 2015'te teslim alınması planlanan üç adet yeni Airbus 321-200 tipi uçağı Japon yeni cinsi uçak teminatlı tahvil ihracı (EETC) ile finanse ederken, toplamda üç dilimden oluşan EETC ihracı ile 11.9 milyar Japon yeni (yaklaşık 99.3 milyon dolar) finansman sağlandı.

Şirketten KAP'a hafta sonu yapılan açıklamada, Japon yeni EETC ihracının dünyada ilk defa gerçekleştirildiği belirtilerek, "EETC yapısına ek olarak Japon Vergi Kalkanlı finansman yönteminin de katkısı ile uçak fiyatının yüzde 100'ünün finansmanı sağlanmıştır" denildi.

EETC ihracının özellikle Amerikalı havayollarının yoğun olarak kullandığı bir finansman olduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

"Bu yılın Mart ayında ABD piyasalarında gerçekleştirilen EETC ihracı ile THY, üç adet Boeing 777-300ER tipi uçağı finanse etmişti. Japon sermaye piyasalarında gerçekleştirilen bu ihraç ile 2015 yılında ikinci kez sermaye piyasası yatırımcılarına ulaşıldı."

İhracın ilk dilimi (Class A) için A2 kredi dereceli yatırım yapılabilir kredi notu temin edildiği belirtilerek, "Bu sayede, finansman maliyetlerinin arttığı ve kaynakların azaldığı bir dönemde Class A için yıllık yüzde 1.228 Japon yeni kupon oranı (dolar karşılığı yaklaşık yıllık yüzde 3.8) ve toplamda yaklaşık yıllık yüzde 1.5 japon yeni sabit faiz oranı (dolar karşılığı yaklaşık yıllık yüzde 4.1) ile 12 yıl vadeli finansman temin edilmiştir" denildi.

Açıklamada, THY'nin mevcut uçak siparişleri dahilinde 2016 yılında yaklaşık 3 milyar dolar tutarında finansman ihtiyacı olduğu belirtilerek, şirketin finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın alternatif ve düşük maliyetli, rekabetçi ve uzun vadeli finansman kaynaklarına ulaşabilme kabiliyeti olduğu ifade edildi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.