TL tarihinin en ucuz seviyelerinde

TL tarihinin en ucuz seviyelerinde

Reel efektif döviz kuru endeksi, Eylül'de 62.2 ile tarihi düşük seviyeye geriledi

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında Eylül'de 62,2 ile tarihi düşük seviyeye geriledi.

2018 Ağustos'ta yaşanan kur krizinde TL’nin rekor düşük seviyeye gerilemesiyle reel efektif döviz kuru da 62,56 ile rekor düşük seviyeye inmişti. Toparlanma sürecinde kademeli olarak 77,0 seviyesine kadar çıkan reel efektif döviz kuru, pandemi sürecinde 70,0 seviyesi altına geriledi.

Türk Lirası'nın döviz karşısında son ayda tarihi dip seviyeye gerilemesi ile reel efektif döviz kuru da Eylül’de Ağustos 2018’deki seviyenin de altına inerek rekor düşük seviyeye geriledi.

Reel Efektif Döviz Kuru nedir?

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde edilmektedir.

reel.jpg

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.