"TL yüzde 9 kayıpla değerine ulaşabilir"

"TL yüzde 9 kayıpla değerine ulaşabilir"

Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Brooks: Türk Lirası şu anda %10 fazla değerlendi, Brezilya reeli ise gerçek değerinden %15 daha ucuz

A+A-

Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Robin Brooks, kuruluşun foreks modellemelerine göre Türk Lirası’nın şu anda yüzde 10 fazla değerlendiğini, Brezilya reelinin ise gerçek değerinden yüzde 15 daha ucuz olduğunu söyledi.

Brooks Twitter’dan yaptığı açıklamada Türkiye’nin tekrar cari açık vermeye başladığını, Brezilya’nın ise cari açığının daralmakta olduğunu belirtti. IIF Başkanı Güney Afrika randının ise adil değerine yakın seyrettiği değerlendirmesini yapıp şu ifadeleri kullandı “Son para birimi adil değerleme analizimiz en büyük sallantının - şu anda cari dengedeki bozulma nedeniyle adil değerinin yüzde 10 üzerinde seyreden - TL’de yaşanacağını gösteriyor. Güney Afrika’da ise cari denge 2020’de sıfıra yaklaşıyor, rand adil değerine yakın. Brezilya ise en ucuz değerlenen gelişen piyasa (EM). Modellemenin detayında TL’nin adil değerine gelmesi için yüzde 9,3 değer kaybetmesi gerektiği belirtiliyor.
IIF’in foreks modellemelerini gösterdiği tabloda Euro’nun da değer kaybetmesi gerektiği ve yüzde 5,4 düşüşle adil değerine döneceği öngörülüyor. TL’den de daha pahalı olarak görülen Arjantin pesosu bulunuyor. IIF, para biriminin yüzde 13,7 düşüşle adil değerine döneceğini öngörüyor. Brezilya realinin yüzde 15,7, Çin yuanının yüzde 9,3, İsveç kronunun yüzde 15,1, Güney Kore wonunun yüzde 10,6 artışla adil değerine yaklaşacağı ifade ediliyor. Güney Afrika randı ise IIF’e göre yüzde 2,1 düşüşle adil değerine döner.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.