TL'de 3.5 yılın en iyi performansı

TL'de 3.5 yılın en iyi performansı

TL dolar karşısında haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yaklaşık 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor

A+A-

Küresel piyasalarda doların sert değer kaybı ve 7 Haziran seçimine ilişkin beklentilerin yavaş yavaş şekillenmesiyle birlikte TL dolar karşısında haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yaklaşık 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor.

TL seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği ancak AKP'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile hafta başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor.

AKP'nin anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

Seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasıyla yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı. TL bugün dolar karşısında yüzde 1.5'e yakın değer kazanarak bugün yüzde 1.3 değer kaybı ile yüzde 1.1 değer kazancı arasında hareket eden gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en iyi performansı gösterdi.

TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, TL'deki değer kaybı yüzde 11'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.

Geçen hafta 2.70'li seviyelerde seyreden dolar/TL bugün beş haftanın en düşük seviyesi olan 2.5895'e kadar geriledikten sonra TSİ 1722'de 2.5951/2.5965 seviyesinde işlem gördü. TL bu verilere göre haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı ve Ekim 2011'de görülen yüzde 4.5'in üzerindeki haftalık değer kazancına oldukça yaklaştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.