TL'de kan kaybı hızlandı

TL'de kan kaybı hızlandı

Geçen hafta TCMB'nin beklenmeyen faiz artırımı ve BDDK'nın swap kararı ile kısmen ateşi düşen döviz bu hafta da rekor kırmaya devam ediyor.

A+A-

Geçen hafta TCMB'nin beklenmeyen faiz artırımı ve BDDK'nın swap kararı ile kısmen ateşi düşen döviz bu hafta da rekor kırmaya devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tarafından yarın açıklanacak, 2021 yılı merkezi bütçe oranın hesaplanacağı ve 3 yıllık ekonomik yol haritasının belirleneceği Yeni Ekonomi Programı öncesi TL yüzde 2'nin üstünde değer yitirmiş durumda.

Dolar yüzde 2,10 yükselişle 7,8365 TL, Euro yüzde 2,60 yükselişle 9,15 TL ve Sterlin yüzde 3,5 artışla 10,10 TL seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Temmuz ayı sonundan itibaren rekor kıran döviz kurlarında bugünkü yükselişin hızlanmasında ise Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışma da etkili oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklayacağı YEP’te koronavirüs salgını nedeniyle ciddi bozulma gösteren istihdam sektörü en yakından takip edilecek kalem olurken kurdaki artışın ithalat maliyetlerini artırması ve enflasyonu da baskılaması nedeniyle enflasyon, cari denge ve istihdam en önemli başlıklar olarak takip edilecek.

Son verilere göre enflasyon Ağustos’ta %11,7 olurken son açıklanan Haziran cari açık rakamı 2.93 milyar dolar oldu. İşten çıkarma yasağının uygulandığı ülkelerde işsizlik oranı da çok sağlıklı hesaplanamıyor ve bu uygulama ile ülkemizde işsizlik oranı %13,4 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı ise 2020 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 981 bin kişi azalarak 26 milyon 531 bin kişi, istihdam oranı ise 4,0 puanlık azalış ile %42,4 oldu.   

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.