TL'nin haftalık kazancı yüzde 1.3

TL'nin haftalık kazancı yüzde 1.3

TL'nin dolar karşısında haftalık değer kazancı yüzde 1.3 civarında oldu.

A+A-

 

Avrupa Merkez Bankası ile geçen hafta başlayan, bu hafta ABD ve Japonya ile devam eden merkez bankalarının piyasalara desteği ile petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel gelişmekte olan piyasalara yönelik artan risk iştahı ile dolar/TL geriledi.

Sabah saatlerinde en son 4 Ocak'ta gördüğü 2.9560 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, bu seviyelerden gelen kurumsal döviz talebi ve beklentilere paralel ABD büyüme verisi ile kazançlarının bir kısmını geri vererek tekrar 2.96'nın üzerine çıktı. TL'nin dolar karşısında haftalık değer kazancı yüzde 1.3 civarında oldu.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), ülkenin yavaş ekonomisini piyasalardaki volatilite ve azalan küresel büyümeden korumak amacıyla faizleri beklenmedik bir şekilde sıfırın altına indirerek piyasaları şaşırttı.

Banka ayrıca parasal genişleme programı çerçevesinde hükümet tahvilleri ve riskli varlıkları satın alarak piyasaya yıllık 80 trilyon yen (675 milyar dolar) para akıtma programına devam edeceğini belirtti.

Geçen hafta ECB parasal genişleme devam edeceği sinyali vermiş, Fed ise önceki günkü açıklamasında faizleri değiştirmezken, küresel piyasaları "yakından takip ettiğini" söyleyerek, borsalardaki satışları göz önüne aldığı fakat bu yıl parasal sıkılaşmaya gitme planlarını terk etmeye henüz hazır olmadığı sinyalini verdi.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Merkez bankalarının açıklamaları ardından global risk iştahındaki artış dolar/TL'de de gerilemeye neden oldu. Ancak bu seviyelerden gelen kurumsal döviz talebi nedeniyle kur 2.96 seviyesinin altında kalıcı olamadı. TL değer kazancında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin biraz gerisinde kaldı bunda petrol fiyatlarındaki yükseliş de etkili. Dolar/TL'de aşağıda 2.95 seviyesi önemli olacak" dedi.

Petrol fiyatları ana ihracatçıların piyasalar üzerinde baskı yaratan arz fazlasının önüne geçmek için bir anlaşmaya yaklaştığına yönelik beklentilerle 35 dolara yükseldi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi olan enerji maliyetini düşürdüğünden, ekonomileri petrole bağlı olan benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL'yi daha sınırlı etkiliyor. Petroldeki düşüşün gelişmekte olan ülkelerde riskten kaçışı tetiklemesi dolar/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor. petrol fiyatlarındaki yükseliş ise risk iştahının artması nedeniyle ilk etapta olumlu etki yaratsa da TL'nin yine daha sınırlı tepki vermesine neden oluyor.

Brent petrolün varil fiyatı saat 17.13'te 34.77 dolar seviyesinde.

Bu sabah saat 0851'de 2.9575/2.9580 seviyesinde olan dolar/TL, aynı saatte 2.9625/2.9633 seviyesinden işlem görüyor.

Bu sabah 3.0916/3.0930 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0860/3.0869, 3.2257/3.2269 seviyesindeki euro/TL ise 3.2091/3.2104 seviyesinde işlem görüyor.

Risk algısında görülen toparlanma ve kurdaki gerileme paralelinde tahvil faizlerinde de düşüş sürüyor.

Tahvil-bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.93 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.90 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.82 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.82 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.11 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.11 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.03 seviyesinden gerçekleşti.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.