TMO’nun buğday maliyeti tonda 100 dolar arttı!

TMO’nun buğday maliyeti tonda 100 dolar arttı!

Dünya buğday fiyatları son 14 yılın en yüksek seviyesini görürken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin maliyeti de olağanüstü yükseldi.

A+A-

Dünya buğday fiyatları son 14 yılın en yüksek seviyesini görürken, ithal ettiği buğdayı iç piyasaya sübvansiyonlu olarak satan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) maliyeti de olağanüstü yükseldi. Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş birinci haftasını doldururken, bu ülkelerden gemi çıkışlarının durması dünya fiyatlarını olduğu gibi Türkiye’nin buğday maliyetini de ciddi ölçüde artırdı.

Geçen yıl hasat döneminden bu yana düzenlediği 8 ihalede 2.3 milyon tonluk alım yapan TMO, dün 9’uncu ihale kapsamında teklifler aldı. Ancak Rusya ve Ukrayna’dan gemi çıkışlarının durunca, ihaleye sadece Türkiye’deki antrepolarda ürünü bulunanlar teklif verdi. Bu durum ise 435 bin tonluk ihaleye gelen tekliflerin 360 bin tonda kalmasına yol açtı.

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre bu teklifler 408 dolar ile 517 dolar arasında değişti. Nihai tekliflerin ortalama fiyatının ise 445 dolar civarında olduğu öğrenildi. TMO’nun bu fiyattan alım yapıp yapmayacağı veya toplam alım miktarının ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Ancak oluşan nihai ortalama fiyat üzerinden alım yapması halinde, bundan önceki son ihalede 347 dolara alım yapan TMO’nun ton başına maliyeti yaklaşık 100 dolar artmış olacak.

İlgili Haberler