TMSF şirketinin tarihi meraya GES talebine oybirliği ile ret

TMSF şirketinin tarihi meraya GES talebine oybirliği ile ret

TMSF yönetimindeki Boydak Enerji iştiraki Gün Güneş Enerjisi AŞ'nin güneş santrali (GES) kurmak üzere Elmalı’daki Eymir merasının tahsis edilmesi talebi İl Mera Komisyonu'nca oybirliğiyle reddedildi.

A+A-

Borsatek - Antalya İl Mera Komisyonu, Boydak Enerji iştiraki Gün Enerji'nin, güneş enerji santrali (GES) kurmak üzere Elmalı’daki Eymir merasının kendisine tahsis edilmesi talebini oybirliğiyle reddetti.

enexjigunlugu.net sitesinde yer alan habere göre, Antalya’nın en önemli meyve, sebze, hububat ve hayvancılık üretim merkezlerinden Elmalı ovasındaki tarihi Eymir merası, üzerine güneş enerjisi santrali (GES) kurulması girişiminden kurtuldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyımı tarafından y yönetilen Boydak Grubu şirketlerinden Boydak Enerji iştiraki Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, üzerine 23 megavat (MW) kurulu güçte bir GES kurmak amacıyla yaklaşık 5 bin dönümlük Eymir merası arazisinin kendisine tahsis edilmesini istemişti. Şirketin bu talebi, Antalya İl Mera Komisyonu'ndan döndü. Bir Vali Yardımcısı’nın başkanlığındaki 11 kişilik İl Mera Komisyonu Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim AŞ'nin talebini oybirliği ile reddetti.

VALİLİK, ORMAN, MİLLİ EMLAK, ZİRAAT ODASI

Mera, yaylak ve kışlakların tespit, tahdit ve tahsisi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılıyor. Bu konularda gereken kararlar, Vali’nin görevlendireceği bir vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan İl Mera Komisyonu’nca alınıyor. 11 kişiden oluşan komisyonda Bakanlık İl Müdürü (Tarım ve Orman İl Müdürü), İl Müdürlüğü’nden konunun uzmanı bir ziraat mühendisi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkili temsilcisi, Orman Genel Müdürlüğü yetkili temsilcisi, ilgili köy veya mahalle muhtarı, defterdarlıktan veya bulunmaması halinde vali tarafından görevlendirilecek bir hukukçu, Milli Emlak Müdürlüğü’nden bir temsilci, Kadastro Müdürlüğünden bir teknik eleman, Ziraat Odası Başkanlığı’ndan bir temsilci ve ilgisine göre genel kolluk biriminde görevli bir temsilci yer alıyor. Valilik onayı ile oluşturulan komisyona, Vali yardımcısının bulunmadığı hallerde Bakanlık İl müdürü veya onun görevlendireceği konu uzmanı bir ziraat mühendisi başkanlık ediyor. 

TARLAYA MERAYA SANTRAL KURMAK YASAK

Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yıllardır yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim yatırımlarını teşvik ediyor. Su, rüzgar, jeıotermal, biyokütle ve güneş santrallerinin üreteceği elektriğe ilk 10 yıl boyunca döviz bazında fiyat alım garantisi veren YEKDEM mekanizması sayesinde, bu alanda son 10 yılda ciddi yol kat edildi. Ancak tarım arazileri ile meralara enerji üretim tesisi kurulamıyor. Bir araziye sançral kurulabilmesi için ilçe tarım müdürlüklerinden o saha ile ilgili olarak tarıma elverişsizlik belgesi almaları şart. 

Etiketler : , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.