Tofaş'ın karı yüzde 24.3 arttı

Tofaş'ın karı yüzde 24.3 arttı

Tofaş Otomobil Fabrikası'nın net kârı üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.3 artarak 157.9 milyon liraya yükseldi.

A+A-

Yeni model yatırımları ve AR-GE'ye odaklanan Tofaş Otomobil Fabrikası'nın net kârı üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.3 artarak 157.9 milyon liraya yükseldi.

Şirketin dün akşam KAP'a açıkladığı bilançosuna göre, satış gelirleri de aynı dönemde yüzde 34.8 artışla 2.27 milyar lira oldu.

Şirketin dokuz aylık net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44.8 artışla 573.17 milyon lira olurken satış gelirleri de yüzde 34 artışla 6.95 milyar liraya yükseldi.

Tofaş'tan yapılan yazılı açıklamada, ilk dokuz aylık dönemde yeni yatırımların hayata geçirilmesine odaklanıldığı belirtilerek, Eylül ayında üretimine başlanan Fiat Egea'nın Kasım ayında ilk olarak Türkiye'de satışa sunulacağı kaydedildi.

Açıklamada "Fiat Linea Türkiye’de en çok satılan araç oldu. Jeep markası ise yüzde 260 büyüme ile yerel pazarın en hızlı büyüyen markası oldu" denildi.

Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu 2015'i başarılı bir yıl olarak geride bırakacaklarını belirterek, yeni modellerin devreye girmesiyle bu eğilimin 2016 yılında daha iyiye gideceğini kaydetti.

Eroldu, "2015'teki en önemli atılımlarımızdan biri olan Egea'nın ardından önümüzdeki yıl yeni hatchback ve station wagon modellerimizi pazara sunacağız" dedi.

Tofaş Ar-Ge çalışmaları ve yeni modellerin üretimi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 200 milyon euro'luk kredi anlaşması imzalamıştı.

Açıklamaya göre, Tofaş ilk dokuz aylık dönemde üretimde yüzde 25.9 artış kaydederek 196,000 adet ile Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 20'sini gerçekleştirdi. Tofaş'ın üretiminin yüzde 25'ini binek, yüzde 75'ini ise hafif ticari araçlar oluşturdu.

Toplam sektör ihracatının yüzde 18'ini gerçekleştiren Tofaş'ın ihracat hacmi bir önceki yıla oranla yüzde 20 oranında artarak 126,000 adet oldu.

Açıklamada, Tofaş'ın söz konusu dönemde iç pazar perakende satışlarında toplam 74,578 adet ile bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 33.8 büyüme kaydettiği, toplam pazardan aldığı payın da yüzde 11.2 olduğu ifade edildi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.