TOGG; togg.com'u alamadı, davayı kaybetti

TOGG; togg.com'u alamadı, davayı kaybetti

TOGG, Amerikalı bir şirketin elinde bulundurduğu "togg.com" alan adının kendilerine verilmesi için WIPO'da açtığı davayı kaybetti. Savunma tarafının gerekçeleri haklı bulundu.

A+A-

Uzun yıllardır konuşulan yerli otomobili üretmek için kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), "togg.com" internet alan adını almak için Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nde (WIPO) açtığı davayı kaybetti.

TOGG, beş babayiğit olarak anılan ortak şirketler tarafından 25 Haziran 2018'de kuruldu. Ardından şirket 16 Temmuz 2018'de "togg.com.tr" alan adını tescilledi. TOGG daha sonra uluslararası alanda kullanmak üzere "togg.com" alan adını da almak istedi fakat yapılan araştırma sonrası "togg.com"un NameCheap'ta kayıtlı Amerikalı George Gould'a ait olduğu öğrenildi. 

Gould bu alan adını 2003 yılında oluşturmuş. 2005 yılında da “The Office of George Gould” adıyla tescillemiş. TOGG Inc 2010 yılında alan adı dahil tüm varlıklarını başka bir şirkete sattı. Yani söz konusu alan adı en son 2014'te olmak üzere el değiştirdi fakat 18 yıldır aktif olarak kullanılıyor.

"togg.com"u alabilmek için dava açtı

TOGG, açtığı davada şirketin Türkiye dahil dünya çapında bir itibara sahip olduğu, dolayısıyla davalı tarafın da TOGG'dan haberdar olduğunun kesin olduğunu bildirdi. Şirket, 27 Aralık 2019'da tanıttığı araçların dünya basınında yer aldığını ifade ederek davalı tarafın söz konusu alan adını TOGG'un itibarından haksız menfaat elde edebilmek için kötü niyetle elinde bulundurmasının muhtemel olduğunu savundu ve "togg.com" alan adının kendilerine verilmesini talep etti. 

Donanımhaber'in haberine göre davalı taraf ise kendilerini "TOGG 2018 yılında kuruldu, hiçbir şey üretmiyor, hiçbir şey satmıyor, hiçbir müşterisi ve ürün bilinirliği bulunmuyor." sözleriyle savunmuş. Savunma ayrıca TOGG'un 2018 yılında marka ismini belirlemeden önce bu alan adının kanuni bir şekilde satın alındığını ve kurallara uygun bir şekilde kullanıldığının bilmesi gerektiğini belirtmiş.

Davanın karar bölümünde TOGG'un isim benzerliği noktasındaki şikayetinde haklı olduğu fakat davalı tarafın söz konusu alan adını en son 2014 yılında yani TOGG'un kurulmasından 4 yıl önce satın aldığı ve bu nedenle bir kötü niyet taşımasının mümkün olmadığı sonucuna varıldığı belirtildi. Bu nedenle savunma tarafı haklı bulundu ve TOGG'un talebi reddedildi.

Etiketler : , ,