TOGG'a rekor seviyede yatırım

TOGG'a rekor seviyede yatırım

TOGG için bugüne kadar yapılan yatırım rekor miktara ulaştı. TOGG’a yıl sonuna kadar daha fazla yatırım yapılacağı açıklandı. 15 yılda TOGG’a yapılacak yatırım miktarı ise dudak uçuklattı.

A+A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda TOGG için bugüne kadar 2,5 milyar liralık yatırımın tamamlandığını ve yıl sonuna kadar 1 milyar lira daha yatırım yapılacağını belirtti.

Bloomberg HT'nin haberine göre TOGG ile Farasis’in 20 gigawatsaatlik pil üretimine yakında Gemlik’te başlayacaklarını belirten Varank, diğer küresel batarya üreticileriyle görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Varank, “Teknik standartları yayımladık. İl il, ilçe ilçe şarj istasyonu ihtiyacını belirledik. Buna yönelik destek mekanizmalarını tasarladık” diye ekledi.

“Yeni Lige yolculuk hız kesmeden devam ediyor”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda TOGG prototipinin test merkezlerine alkışlarla uğurlandığını söylemişti.

TOGG'un resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Hedeflerimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. Yeni Lige yolculuğumuz hız kesmeden devam ediyor" denildi. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun resmi Twitter hesabından yerli otomobil çalışmalarıyla ilgili yeni görüntü paylaşılmıştı.

Otomobilin tanıtımı 27 Aralık 2019'da yapılmıştı

27 Aralık 2019'da "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" adıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen tanıtımda "C-SUV", C-Sedan" modellerin özellikleri ilk kez kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olarak görülen "Türkiye'nin Otomobili"nin başlangıçta C segmentinde bir SUV ile piyasaya girmesi, takip eden yıllarda da model sayısını 5'e çıkarması planlanmış, 3 fazdan oluşan yaklaşık 15 yıllık bir yatırım hamlesine yönelik planlar hazırlanmıştı.

TOGG'a 15 yılda 22 milyar TL yatırım planlanıyor

Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.

Bu arada, TOGG, 846 milyon 774 bin TL sermaye artırımına giderek 996 milyon 774 TL ile Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi olurken, bunu hedeflediği tarihten bir yıl önce gerçekleştirdi.

1 milyon aracın bantlardan indirilmesi planlanıyor.

Çalışanlarının en az yüzde 30'u kadınlardan oluşacak tesiste, üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 olacak, 2025'te yüzde 68'e kadar ulaşacak.

TOGG Gemlik tesisinde üretim ve montaj hatlarının kurulması ile 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobilin banttan indirilmesi hedefleniyor. 15 yılda 22 milyar TL'lik yatırımla yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak tesiste, 2032 yılına kadar toplamda 1 milyon aracın bantlardan indirilmesi planlanıyor.