Torba tasarı komisyondan geçti

Torba tasarı komisyondan geçti

30 Mayıs'ta Meclis'e sunulan torba tasarı Plan ve Büçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının Genel Kurul görüşmelerinin gelecek hafta başlaması bekleniyor.

A+A-

TBMM'ye 30 Mayıs'ta sunulduğunda ana hatlarıyla Soma maden kazası ile ilgili bazı düzenlemeler ve taşeronluk sisteminde değişiklikler öngören; ancak başka yasa teklifleri ve önergelerle düzenleme alanı genişleyen İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarının Genel Kurul görüşmelerinin gelecek hafta başlaması bekleniyor. Meclis'e sunulduğunda 61 madde olan tasarı, 37 gün süren komisyon çalışmaları sırasında yaklaşık 150 maddeye ulaştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin, çözüm süreci tasarısı ve torba tasarı yasalaşıncaya kadar çalıştırılacağını açıklamasının ardından, komisyon her gün yaklaşık 12 saat çalıştı; ancak hükümetin önergelerle yeni maddeler eklemesi ve uzun çalışma saatleri, milletvekilleri arasında gerginliklere sebep oldu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP ve HDP'den gelen şikayetler üzerine Çarşamba günü Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Recai Berber ile görüşerek, tasarıya bu aşamada yeni madde eklenmemesini istedi.

Genel Kurul'da olduğu gibi, Plan Bütçe Komisyonu'nda da muhalefetin toplam üye sayısı AKP'nin üye sayısının altında bulunuyor.

Görüşmeler sırasında kapsamı genişletilen tasarıya, birçok vergi kaleminde af, kamu kadrolarıyla ilgili düzenlemeler, kamulaştırmalarda yargı yoluna gitme ile ilgili değişiklikler, ticaret kanununda değişiklikler, beş eski özelleştirmede yargı kararlarının uygulanmaması gibi hükümler eklendi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.