Toyota'dan elektrikli araçlarla ilgili can sıkacak açıklama

Toyota'dan elektrikli araçlarla ilgili can sıkacak açıklama

Toyota'nın üst düzey bilim adamı yaptığı açıklamada, kaynak yetersizliği nedeniyle bataryalı elektrikli araçların (BEV) otomobil sektörünün iklim değişikliğine karşı tek çözümü olamayacağını açıkladı.

A+A-

Toyota cephesinden elektrikli araçlarla ilgili önemli bir uyarı geldi. Şirket bünyesinde çalışan üst düzey bir bilim insanı, kaynak yetersizliği nedeniyle bataryalı elektrikli araçların otomobil sektörünün iklim değişikliğine karşı tek çözümü olamayacağını söyledi ve BEV'lere odaklanmanın bazı sürücülerin çevreyi kirleten araçları ellerinde tutmalarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bazı yatırımcılar ve çevreci gruplar uzun zamandır Toyota'yı BEV'leri benimsemekte yavaş kaldığı için eleştiriyor ve artan küresel talep karşısında Tesla ve diğerlerinin gerisinde kaldığını söylüyor.

Dünyanın en çok satış yapan otomobil üreticisi, BEV'lerin sadece bir seçenek olduğunu ve öncü Prius gibi benzin-elektrik hibritlerinin bazı pazarlar ve sürücüler için daha gerçekçi bir seçim olduğunu söyledi.

Toyota Araştırma Enstitüsü İcra Kurulu Başkanı Gill Pratt gazetecilere yaptığı açıklamada, BEV'lerin Norveç gibi çok sayıda yenilenebilir altyapıya sahip ülkelerde iklim değişikliğini azaltmada olumlu bir fark yaratabileceğini söyledi.

Ancak elektrik üretiminde hala kömürün kullanıldığı dünyanın diğer bölgelerinde hibritlerin CO2 emisyonları açısından daha iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

Pratt, Japonya'nın Hiroşima kentinde Yedi Grup liderleri zirvesinin başlamasından bir gün önce yaptığı açıklamada, "Batarya malzemeleri ve yenilenebilir şarj altyapısı eninde sonunda bol miktarda bulunacak" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak batarya malzemesi madenlerinin, yenilenebilir enerji üretiminin, iletim hatlarının ve mevsimsel enerji depolama tesislerinin ölçeklendirilmesi onlarca yıl alacaktır."

2026'ya kadar 1,5 milyon bataryalı otomobil satmayı ve 10 yeni tamamen elektrikli model tanıtmayı hedefleyen Toyota, karbon nötrlüğüne ulaşmanın hibrit ve yakıt hücreli araçların kullanılması anlamına geleceğini sık sık savundu.

Reuters geçen yıl Toyota'nın eski CEO'su Akio Toyoda'nın Japon hükümetine hibrit araçları BEV'ler kadar desteklediğini açıkça belirtmesi ya da otomobil endüstrisinin desteğini kaybetme riskini göze alması için nasıl lobi yaptığını bildirdi.

Halen Toyota'nın başkanlığını yürüten Toyoda, Perşembe günü erken saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada, BEV'lerin karbon nötrlüğüne ulaşmak için "çok önemli bir seçenek" olduğunu ve hidrojenin de öyle olduğunu söyledi.

İlgili Haberler