TPAO ortak arıyor

TPAO ortak arıyor

TPAO, Karadeniz’deki en büyük doğal gaz keşfi konusundaki çalışmaları yürütebilmek için ortaklıklar kurmayı ve bu sayede fon bulmayı planlıyor.

A+A-

Türk Petrolleri A.Ş (TPAO) Karadeniz’deki en büyük doğal gaz keşfi konusundaki çalışmaları yürütebilmek için ortaklıklar kurmayı ve bu sayede fon bulmayı planlıyor.

Bloomberg'te yer alan habere göre TPAO ortaklaşa gaz üretmek için bazı büyük şirketler de dahil olmak üzere birçok uluslararası petrol firması ile ön temas kurdu. Konu ile ilgili bilgi veren bazı kaynaklar, TPAO'nun ortaklık veya fon arayışından sonuç elde edemese de arama ve üretim faaliyetlerini sürdüreceğini belirtiyor. 

Karadeniz'de bulunan gazı üretmek ve karaya teslim etmek için gerekli sermaye yatırımının yaklaşık 3,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ancak TPAO'ya 2021 bütçesinden sadece 13.4 milyar lira (1.9 milyar $) tahsis edildi. Bunun ne kadarının Karadeniz doğalgaz projesi için ayrılacağı ise belli değil.

TPAO ve Türkiye Enerji Bakanlığı, ortaklık ve fon arayışı ile konuyla ilgil iyorum taleplerine yanıt vermedi.

Türkiye Varlık Fonu'na ait olan TPAO'nun, Hazar Denizi, Rusya, Irak ve Afganistan’da, BP ve Socar gibi şirketlerle petrol ve gaz projeleri için ortaklıkları bulunuyor.

TPAO'ya ait bir gemi tarafından yapılan keşiften önce Türkiye, Royal Dutch Shell ve Exxon Mobil dahil olmak üzere, uluslararası şirketlerin yardımıyla son 16 yılda Karadeniz'de altı arama kuyusu açmıştı.

Etiketler : ,