Trump Grönland'ı satın almak istiyor

Trump Grönland'ı satın almak istiyor

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin üç katı büyüklüğündeki Grönland adasını satın almak ile ilgilendiği doğrulandı

A+A-

ABD Ulusal Ekonomik Konseyi Başkanı Larry Kudlow, Başkan Donald Trump'ın, Danimarka'ya ait özerk statüdeki Grönland Adası'nı satın alma olasılığıyla ilgilendiğini doğruladı.

Fox News televizyonuna konuşan Kudlow, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı satın almak istediği haberleriyle ilgili, "Durum gelişiyor. Bunu gözden geçiriyoruz" dedi.

Trump’ın danışmanı, "(ABD’nin 33. başkanı) Harry Truman uzun yıllar boyunca Grönland’ı satın almak istiyordu. Grönland, Danimarka’ya ait. Danimarka da bizim müttefikimiz. Grönland, stratejik açıdan çok önemli. Orada çok miktarda değerli mineral kaynaklar var" ifadelerini kullandı.

Kudlow, "Şimdi tahminlerde bulunmak istemiyorum. Sadece, gayrimenkul alımı konusunda bir şeyler bilen başkanın Grönland’ı alma olasılığını incelemek istediğini kaydediyorum" diye ekledi.

Wall Street Jounal (WSJ) gazetesi, Trump’ın, 55 bin kişinin yaşadığı, doğal kaynak zengini ve jeopolitik önem taşıyan Grönland’ı almak istediğini iddia etmişti.

Danimarkalı yetkililer, söz konusu bölgenin ABD ile işbirliğine ilgi duyduğunu ama satılmadığını açıklamıştı. Trump’ın, eylül başlarında Danimarka’yı ziyaret etmesi planlanıyor.

'Danışmanlarına talimat verdi'

Wall Street Journal'ın haberine göre Donald Trump Grönland'ı satın alma fikrini, ilkbaharda bir yemekte konuklardan birinin Danimarka'nın özerk statüdeki adaya her yıl aktardığı 500 milyon dolarlık kaynağı bulmakta zorlandığını söylemesinden sonra gündeme getirdi. Trump, Beyaz Saray'daki danışmanlarına konuyu araştırmaları yönünde talimat verdi.

Daha sonra çeşitli vesilelerle konuyu yeniden gündeme getiren Trump'ı, sadece 55 bin kişinin yaşadığı adanın doğal kaynakları ve jeopolitik öneminin cezbettiği bildiriliyor.

ABD, Alaska'yı Rusya'dan 7,2 milyon dolara aldı

Wall Street Journal'a göre bazı danışmanları Trump'a bu konuda destek verdi ve ABD Başkanı'nın 1867'de Rusya'dan Alaska'nın 7,2 milyon dolara satın alınması gibi bir siyasi miras bırakabileceğini söyledi.

Yüzölçümü 1,5 milyon kilometrekareden fazla olan Alaska'ya ödenen paranın bugünkü değerinin 2018 rakamlarıyla 108 milyon dolar olduğu hesaplanıyor.

Grönland, ABD için askeri açıdan stratejik bir konumda yer alıyor. Amerikan ordusunun adanın kuzeybatısında bir üssü var. ABD, Thule Hava Üssü'nü Kuzey Amerika'ya yönelik balistik füze tehdidine karşı kullanıyor.

Çin, geçen yıl Grönland'da üç havalimanı inşasına finansman sağlamayı önermiş, Haziran'da projeden çekildiğini açıklamıştı. Washington, adanın satın alınmasıyla bu tür girişimlerin de engellenebileceğini düşünüyor.

Danimarka 18'inci yüzyılın başlarından beri egemenlik kurduğu Grönland'ı 1953'te resmen topraklarına katmıştı.

Türkiye'nin üç katı büyüklüğünde

Grönland; Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'ya bağlı özerk bölge.

Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Adanın kuzeyinde Arktik Okyanusu (Arktik Deniz), güneydoğusunda İzlanda, batısında Kanada'nın Ellesmere Adası ve Baffin Körfezi yer alır.

Grönland, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. Adanın % 81'i buzullarla kaplıdır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar.

Grönlandlılar, hem Kalaallit (Grönland İnuitleri), hem İskandinavya kökenlerini taşımaktadırlar ve Grönlandça (Greenlandic=Kalaallisut) dilini konuşurlar. Adanın iki önemli şehri; başkent Godthab (Nuuk) ile Godhavn'dır.

Ortalama sıcaklık -7 derece olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kışlar soğuktur ve buzlu bölgelerde sıcaklık yazın bile donma noktasının altındadır.

Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'in, yerli Kalaallisut dilindeki adı Kalaallit Nunaat'dır. 21 Haziran 2009'de bir referandum düzenlendi ve başarılı oldu, bu yana Grönland Hükümeti, topraklarının zengin doğal kaynaklarını kullanma hakkına ve yetkilerine sahip olarak Danimarka'dan daha fazla özerk kazandı.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum