Trump, Powell'ı görevden almanın yollarını araştırıyor

Trump, Powell'ı görevden almanın yollarını araştırıyor

ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray hukukçularına Fed Başkanı Powell'ı görevden alma konusundaki seçenekleri sorduğu kaydedildi

A+A-

ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray hukukçularına Fed Başkanı Powell'ı görevden alma konusundaki seçenekleri sorduğu kaydedildi

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Başkanı Donald Trump, daha önce eşine rastlanmayan bir adım atarak, bu yılın başlarında Beyaz Saray hukukçularına Fed Başkanı Jerome Powell'ı görevden almaya ilişkin seçenekleri sordu.

Kaynaklar, Trump'ın Powell'ı görevden alma konusunu tartışmasından iki aydan az bir süre sonra, Şubat ayında, Beyaz Saray hukuk ofisinin Powell'ı başkanlık görevinden alma ve sadece Fed guvernörü olarak kalmasını sağlamanın yasal dayanaklarını incelediğini söyledi. Bu inceleme, Başkan Trump'ın Fed'i faiz artırımları konusunda kamuoyu önünde defalarca eleştirmesi ile birlikte geldi.

Trump, Salı günü halen Powell'ı görevden almayı isteyip istemediğine ilişkin soru üzerine, "Ne yapacağını bir görelim" yanıtını verdi.

Tartışmaların kamuoyuna kapalı olmasından dolayı isimlerini vermeyen kaynaklar, Trump'ın ekibinin yasal incelemeyi gerçekleştirdiğini ve Powell'ı mahkeme olmaksızın görevden almanın çok sorgulanacak bir karar olacağı, ancak halihazırda görev yapan bir Fed guvernörü ile görev değişikliğine gidilebileceği sonucuna vardıklarını kaydettiler.

İsmini vermeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, aylar önce yapıldığı iddia edilen tartışmalar olarak nitelediği bu konu hakkında yorumda bulunmayacağını söyledi. Ayrıca, Salı günü konuşan Trump'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Powell'ın görevden alınmasının şu sıralar tartışılmadığını söyledi.

Kudlow,Beyaz Saray'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugün böyle bir şey yok. Bu nedenle bu konuda söyleyecek bir şeyim yok" dedi.

Fed sözcüsü Michelle Smith, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Yasalara göre, Fed başkanı yalnızca mahkeme sonucu görevden alınabilir" dedi.

Kudlow yorum yapmadı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizler konusunda karar alacağı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı başladıktan sonra yaptığı açıklamada, Fed'den eşit koşullu faaliyet alanı sağlamasını istediğini vurguladı.

Bloomberg News'da yayımlanan haberde Beyaz Saray'ın Şubat ayında Fed Başkanı Jerome Powell'ı görevden alma konusunu araştırdığı belirtiliyordu.

CNBC'ye Salı günü konuşan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow da, Trump'ın bu aşamada Fed Başkanı'nın görevden almayı düşünmediğini söyledi. Trump'ın bu yönde bir adım atmayı daha önce düşünüp düşünmediğinin sorulduğu Kudlow, bu konuda yorumda bulunmadı.

Fed'in bağımsız bir kurul olduğuna dikkat çeken Kudlow, "Fed'in faiz oranları konusunda her hangi bir karar almada kendi takvimi var" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.