Trump, Rusya ile imzalanan anlaşmadan çekiliyor

Trump, Rusya ile imzalanan anlaşmadan çekiliyor

Trump yönetimi çıkış noktası Rusya ile güven tesis etmek olan Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararı aldı.

A+A-

Trump yönetimi çıkış noktası Rusya ile güven tesis etmek olan Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararı aldı.

ABD’nin 30’un üzerinde ülkenin birbirlerinin toprakları üzerinde  gözlem amaçlı uçuşlarına olanak sağlayan ve Rusya’nın da taraf olduğu "Açık Semalar Anlaşması'ndan" çekileceği açıklandı.

DW'nin internet sitesinde yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, bu karara Moskova’nın anlaşmayı ihlal etmesi gerekçe gösterdi.

Trump, "Rusya anlaşmaya uymadı. Onlar anlaşmaya uyana kadar  çekiliyoruz. Ancak yeni bir anlaşma yapma ya da bu anlaşmayı yeniden  toparlama konusunda da yüksek bir şans mevcut" diye konuştu. 

ASA HAKKINDA

Açık Semalar Antlaşması (ASA), Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki'de imzalandı. Kasım 2000'de Rusya parlamentosu tarafından onaylanmasını müteakip 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girdi.

ASA kapsamında taraf ülke toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştirilmektedir. ASA, dünya üzerinde şu ana kadar imzalanan en teknik ve en detaylı antlaşmadır. Antlaşmanın bir diğer özelliği ise teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesidir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.