Trump, Türkiye'ye yaptırımları açıkladı

Trump, Türkiye'ye yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Trump Türkiye'ye yaptırımları açıkladı: Çelik vergisi ve üç bakan ve bakanlığı yaptırım

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine düzenlenen 'Barış Pınarı Harekâtı' dolayısıyla uygulanacak yaptırımları duyururken, "Başkanlık kararını yayınlayacağım" dedi.

Trump'ın açıklamaları şöyle:

"Yakında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrarsızlığa katkı sunan hareketlerine katkı koyan hükümetin mevcut ve eski hükümetinin yetkililerine ya da herhangi bir kişiye yaptırım uygulanması konusunda yetki veren bir Başkanlık kararını yayınlayacağım.

"Çelike uygulanan gümrük vergisi mayıs ayında yaşanan indirimin öncesindeki gibi yeniden yüzde 50’ye çıkarılacak. ABD, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen ve Türkiye’yle 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereleri hemen sonlandıracak.

"Bu emir, ABD’nin ciddi insan hakları ihlallerine, ateşkes önünde engel çıkarılmasına, yerinden edilmiş insanların evlerine dönmesini engellemeye, sığınmacıların zorla döndürülmesine ya da Suriye’de barışın, güvenliğin, istikrarın tehdit edilmesine karışmış kişilere güçlü ek yaptırımlar uygulamasının da önünü açacak.

"Bu emir, finansal yaptırımları, mal varlılarının bloke edilmesini ve ABD’ye girişi de kapsayan geniş kapsamda sonuçlar için yetki verecek.

"Ofisteki ilk günümden bu yana, Trump yönetimi yorulmada ABD ve onun vatandaşlarının güvenliği için yorulmadan çalışıyor. ABD ve onun partnerleri IŞİD'in acımasız bölgesel halifeliğinin yüzde 100'ünü özgürleştirdi. Türkiye bu yapılanları tehlikeye atmamalı. Türkiye aynı zamanda Suriye'nin kuzeydoğusundaki sivillerin, özellikle hassas etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermelidir. Sivillere ayrımcılık, sivil yapıların yok edilmesi ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez. Buna ek olarak sığınmacıların geri dönüşü güvenli, gönüllü ve onurlu bir biçimde sağlanmalı."

Ayrıntılar geliyor...

Ayrıntılar geliyor...

yaptirim.jpg

ABD Maliye Bakanlığı, ABD yönetiminin Türkiye'den üç bakana ve iki bakanlığa Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan dolayı yaptırım getirdiğini açıkladı. Başkan Donald Trump da Türkiye'ye karşı yaptırım kararnamesini imzaladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, yaptırım listesine alınan bakan ve bakanlıklar şöyle sıralanıyor:

-Milli Savunma Bakanlığı,

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Açıklamada, Türk hükümetinin attığı adımların ''masum sivilleri tehlikeye attığı ve IŞİD'i yenilgiye uğratmaya yönelik mücadeleye zarar verdiği'' belirtildi. Söz konusu bakanlıklar ve yetkililerin yaptırım listesine alınmasının 'Türk hükümetinin bölgenin barışı, güvenliği ve istikrarını daha fazla bozan eylemlerinin bir sonucu olduğu'' kaydedildi.

ABD Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında, ''Gerekli görülürse Türkiye Hükümeti yetkililerine ve kurumlarına ilave yaptırımlar uygulamaya hazırız'' ifadesi kullanıldı.

Maliye Bakanı Steven Mnuchin, ''ABD, Türk güçleri tarafından gerilimin tırmandırılması, masum sivillerin tehlikeye atılması ve bölgenin istikrarsızlaştırılmasından Türk hükümetini sorumlu tutuyor'' dedi.

Açıklamada, bu tedbirlere ilaveten, yaptırım listesine alınan kişilerle belirli işlemler içerisine girenlerin de yaptırıma tabi olabilecekleri belirtildi. Ayrıca, yaptırım getirilenler için ya da onlar adına ciddi boyutta her türlü mali işlemi bilerek kolaylaştıran yabancı finansal kurumların da yaptırımlara maruz kalabilecekleri kaydedildi.

Açıklamada, ''Bugün duyurulan adımlarla, Türkiye'deki uluslararası insani yardım kuruluşlarının ya da BM'nin Suriye'deki muhtaç topluluklara insani yardımların ulaştırılması çalışmalarını sekteye uğratması niyetlenmiyor'' ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, Yabancı Varlıkların Kontrolu Dairesi'nin, açıklanan yaptırımların Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine zarar vermemesini sağlayacak tedbirleri almaya hazır olduğu belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, yeni yaptırımlar, kara listeye alınanların ABD'deki mal varlıklarını dondururken, ABD'lilerin de listedekilerle iş yapmasını yasaklıyor.

Pompeo'dan açıklama

Türkiye'ye karşı yaptırımlarla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan da bir açıklama geldi. Pompeo, Başkan Trump'ın imzaladığı yaptırım kararnamesinin, ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na Suriye'deki eylemlerinden dolayı kişiler, kurumlar ve Türk hükümetiyle işbirliği yapanlara karşı yaptırımları değerlendirme ve uygulama yetkisi tanıdığını kaydetti.

Pompeo, ''Başkan'ın açıkça ortaya koyduğu gibi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki adımları IŞİD'le mücadeleye ciddi ölçüde zarar veriyor ve tüm bölgenin güvenliğini tehdit ediyor. Türkiye'nin operasyonu devam ederse, giderek etkisin arttıran ve ürkütücü bir insani krizi tırmandıracak ve potansiyel anlamda felaket sonuçlar yaratacak. Bu kararname altında daha fazla yaptırımların acısını yaşamamak için Türkiye Suriye'nin kuzeydoğusundaki tek taraflı saldırısına derhal son vermeli ve ABD'yle diyaloga geri dönmeli'' ifadesini kullandı. 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.