Trump'ın Çin tarifeleri yürürlüğe girdi

Trump'ın Çin tarifeleri yürürlüğe girdi

 ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyan dolar tutarında Çin malı için ek gümrük tarifeleri yürürlüğe girdi

A+A-

 ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den yapılan 200 milyar dolar ithalat için ek gümrük vergileri uygulanması kararı bugün Türkiye saati ile 07.01'de yürürlüğe girdi. 

Çin'de 60 milyar dolar tutarında ABD malı için ek gümrük tarifesi kararını aynı anda devreye aldı.

Trump, Çin'in alınan karara misillemede bulunması halinde 267 milyar dolar tutarına Çin malına daha ek gümrük tarifesi uygulanabileceğini ifade etmişti. 

Çin müzakereleri iptal etti

Çin hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolar tutarında Çin malı için ek ithalat vergisi uygulanması kararı sonrasında Washington'da bu ay sonuna kadar yapılması beklenen yeni tur ticari müzakereleri iptal etti. 

Pekin, Başbakan Yardımcısı Liu He'nin ve müzakere için oluşturulanheyetin Washington'a gitmelerinden vazgeçti.

Beyaz Saray'dan bir yetkili de Çin ile hali hazırda planlanan bir toplantı olmadığını belirtti. Yetkili, "Şu anda Çin ile ABD arasında planlanmış bir müzakere yok. Ancak bu olmayacağı anlamına da gelmiyor"diye konuştu.

Çin, ABD ile yaşanan ticari sürtüşmeye ilişkin bugün yayınladığı beyaz belgede, ABD'yi tarifeler gibi tedbirler yolu ile diğer ülkeleri yıldırmaya çalışmak, anlaşmazlıkları tırmandırmakla suçladı. 

Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın gördüğü belgede, Çin ile ABD arasındaki sorunun diyalog yoluyla çözmenin her iki tarafın çıkarına olduğu belirtilirken, ABD'nin attığı tek taraflı adımlarla gerilimin hızla tırmanmasına yol açığı savunuldu. 

 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.