Trump’tan İngiltere’ye Ticaret Anlaşması Sözü

Trump’tan İngiltere’ye Ticaret Anlaşması Sözü

Trump, ABD’nin AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere’yle ‘olağanüstü bir ticaret anlaşması’ yapmaya hazır olduğunu ve bunun çok büyük potansiyeli olan bir anlaşma olabileceğini söyledi.

A+A-

ABD Başkan Donald Trump Londra seyahatinin ikinci gününde İngiltere Başbakanı Theresa May ile İngiltere Başbakanlık konutunda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Trump, ABD’nin AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere’yle ‘olağanüstü bir ticaret anlaşması’ yapmaya hazır olduğunu ve bunun çok büyük potansiyeli olan bir anlaşma olabileceğini söyledi.

Başbakan Theresa May, İngiltere parlamentosunun kabul edeceği bir Brexit anlaşması yapamadığı için eleştirilere hedef olmuş ve istifasını açıklamıştı. Muhafazakar Parti yeni Başbakan’ı seçinceye kadar May görevinin başında kalacak. Brexit anlaşmasını ve ABD’yle ikili ticaret anlaşmasını yapmaksa yeni başbakanın görevi olacak.

Çinli teknoloji devi Huawei’in Ingiltere’deki durumuyla ilgili sorulan soruyaysa Trump, ABD ve İngiltere’nin bu konuda farklı düşüncelerini aşabileceğini söyledi.

İngiltere’nin Huawei’e kısıtlama getirmemesi halinde ABD’nin istihbarat paylaşımı konusunda İngiltere’yi sınırlandırıp sınırlandırmayacağı sorulduğunda Trump ‘‘Hayır çünkü Huawei ve diğer her konuda kesin bir anlaşma yapacağız’’ diye konuştu ve İngiltere’yle harika bir müttefiklik ve ortaklık ilişkisi içinde olduklarını söyledi.

Trump ve Johnson arasında telefon görüşmesi

Trump ayrıca Salı günü Theresa May’in yerine Başbakanlık koltuğu için yarışacak eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la 20 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptı. Ancak basında yer alan haberlerde Johnson’un önceden verilmiş başka bir sözü olduğu için Trump’la yüz yüze görüşmeyi reddettiği belirtildi.

Trump’ın Londra ziyareti sırasında İngiltere başbakanlığı için favorisinin Johnson olduğu yorumları yapılmıştı. Trump İngiltere’ye gelmeden hemen önce Johnson’a övgüler yağdırmış ve eski Londra Belediye başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Johnson’un yeni başbakan olarak çok iyi işler yapacağına inandığını söylemişti.

ITV siyaset editörü Robert Peston, Johnson’a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde Trump’ın birebir görüşme talep ettiğini ancak Johnson’un Muhafazakar Parti’nin diğer lider adaylarıyla yapılacak toplantı nedeniyle birebir görüşmeye katılamayacağını belirttiğini aktardı. Peston’a göre aynı kaynak Trump ve Johnson arasındaki telefon görüşmesinin yapıcı ve dostça geçtiğini bildirdi.

Bu arada İngiltere genelinde Trump’a karşı protesto gösterileri düzenleniyor. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in de başkent Londra’daki gösteride konuşma yapması bekleniyor.

Londra sokaklarında Başkan Trump’ı protesto etmek için binlerce kişi toplandı. Ancak bu sayı geçen yıl yaptığı ziyaret sırasında toplanan on binlerce kişilik kalabalığın altında kaldı.

İngilizler arasında Trump en çok tanınan ancak en az sevilen yabancı liderlerden. YouGov tarafından yapılan ankete göre katılımcıların yalnızca yüzde 21’i Trump’la ilgili olumlu görüşe sahip. Kadınlar arasındaysa bu rakam yüzde 14’e düşüyor.

Trump ziyaretinin ilk gününde karşılama törenlerinin ardından Buckingham Sarayı'nda onuruna verilen akşam yemeğine eşi ve ailesiyle birlikte katılmıştı.

Trump yemekte yaptığı konuşmada, Kraliçe Elizabeth için övgü dolu ifadeler kullanmış ve sahip oldukları ortak değerlerin ABD ve İngiltere birlikteliğinin gelecek yıllarda da devam etmesini sağlayacağını söylemişti.

170 kişinin davetli olduğu yemeğe Trump’ın çocukları Ivanka Trump, Donald Trump Jr., Eric Trump ve Tiffany Trump da katılmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.