Tsipras: "Hayır" denilmeli

Tsipras: "Hayır" denilmeli

Tsipras: Ekonomik kriz, hayır oyunu gerektiriyor

A+A-


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Cuma IMF tarafından yayınlanan ve Yunanistan ekonomisindeki bozulan ekonomik duruma dikkat çeken açıklamaların Yunanistan'ın borç yapılandırması talebini ve kreditörlerin teklifini reddetmesini haklı çıkaran bir gelişme olduğunu söyledi.

Tsipras televizyondaki açıklamalarında tekrar Yunan halkından Pazar günü yapılacak olan oylamada hayır oyu kullanmalarını istedi. Düzenlenen anketler evet ve hayır oylarıın birbirine çok yakın bir seyir izlemeye devam ettiğini gösteriyor.

Haftanın başlarında hayır oyları önde gidiyordu ancak Yunan bankalarının kapatılması kamuoyunun görüşlerini değiştirmiş görünüyor. Pek çok Yunanlı hayır oyu kullanmanın ülkenin mali felç durumunu daha da kötüleştireceğini düşünmeye başlıyor.


IMF tarafından Yunan ekonomisine yönelik detaylı bir gözden geçirmenin ardından yapılan açıklamada
ülke ekonomisinin kapsamlı bir borç yapılandırmasına ve buna ek olarak, 60 milyar euronun üzerinde yeni yardıma ihtiyaç duyduğu ve ancak bu şekilde mal sağlığına kavuşabileceği ifade edildi.

Tsipras Yunan halkına yaptığı açıklamada kreditörlerin acı verici ekonomik reformlarına hayır demekten korkmamaları gerektiğini belirterek, "IMF raporu bize sunulan teklifi kabul etmemekte ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor" dedi.

Yunanistan yüksek mahkemesi tarafından alınan kararda, Yunanistan'ın Pazar günü düzenleyeceği referandumun yasal sonuçlar doğuracağı belirtilerek sürecin planlandığı gibi ilerleyeceğini bildirdi. Mahkeme bu kararı iki Yunan vatandaşının bu referandumun Anayasa'ya aykırı olduğu gereçesi ile başvuruda bulunmasının ardından aldı.


Alco tarafından düzenlenen ve Cuma günü ProtThema'nın internet sitesinde yer alan anketin sonuçlarına göre Pazar günü yapılacak halkoylamasında evet demeyi düşünenlerin oranı yüzde 41.7 olurken Hayır demeyi planlayanların oranı yüzde 41.1 oldu. Anket Çarşamba ve Cuma günleri arasında 1400 kişinin görüşleri alınarak düzenlendi.


Cuma günü yayınlanan bir diğer anket Bloomberg tarafından düzenlendi ve Hayır diyenlerin oranı yüzde 43 evet diyenlerin oranı yüzde 42.5 oldu. Bu anket Makedonya Üniversitesi araştırme enstitüsü tarafından 1042 insanla görüşülerek yapıldı ve hata payı yüzde 3 olarak bildirildi.

Cuma gününün üçüncü anketi Avgi gazetesinde yer alndı ve 1063 katılımcının yüzde 42.5'i oylammada evet diyeceğini yüzde 43'ü ise hayır diyeceğini bildirdi.

Tsipras referandumdan "hayır" sonucu çıkması halinde bunun bir zafer anlamına geleceği ve kreditörlerle görüşmelerin daha iyi koşullarda geçekleşeceği iddialarını sürdürdü.


Oysa Almanya ve diğer kreditörlerden yetkililer yeni bir kurtarma programının Yunanistan'ın reddetmiş olduğu proramdan daha ağır şartlar içereceğini zira Yunanistan'ın bankaları kapatmasına bağlı olarak ekonomik görünümün daha da bozulduğunu dile getirdiler.

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, "Eğer üçüncü bir program için görüşme olacaksa referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın bu program kaçınılmaz bir şekilde ikinci programdan daha sıkı koşullar içerecektir" dedi.

Atina'da kreditörlerin zorlayıcı duruşunun temel nedeni olarak Almanya görülüyor ve referandumda hayır kampanyalarında üzerinde "hayır" yazısı bulunan Almanya Maliye Bakanı Schaeuble'nin resimleri kullanılıyor. Schaeuble, Bild'de yer alan açıklamalarında Yunanistan'da ekonomik görünümün dramatik bir şekilde bozulması nedeniyle yeni bir kurtarma paketinin koşulları daha ağır olacaktır" denildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.