TSK, beklenen açıklamayı yaptı

TSK, beklenen açıklamayı yaptı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hakkari-Dağlıca'da dün PKK tarafından yola döşenen patlayıcıların patlatılması sonucu 16 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hakkari-Dağlıca'da dün PKK tarafından yola döşenen el yapımı patlayıcıların patlatılması sonucu 16 askerin hayatını kaybettiğini, 6 askerin ise hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralandığını açıklarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bundan sonra PKK ile mücadelenin "çok daha farklı ve kararlı" olacağını söyledi.

TSK tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması maksadıyla yürütülen operasyonda iki zırhlı aracın PKK'lılar tarafından daha önceden yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcıların patlatılması ile ağır hasar gördüğü ve araçlarda bulunan 16 askerin hayatını kaybettiği duyuruldu.

TSK ayrıca, saldırıda altı askerin de hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralandığını ve bu sabah 0900'dan itibaren bölgede PKK'lılara ait 23 hedefin savaş uçaklarınca vurulduğunu açıkladı.

Çözüm süreci kapsamında gündeme gelen çatışmasızlık ortamı Temmuz ayı içinde kesintiye uğramış, PKK'lıların saldırısında önce Adıyaman'da bir askerin hayatını kaybetmesi, ardından Ceylanpınar'da iki polis memurunun evlerinde PKK'lılarca öldürülmesinin ardından TSK Kuzey Irak'taki ve Türkiye'deki PKK hedeflerine operasyonlar düzenlemeye başlamıştı. Temmuz ayından bu yana da bu operasyonlar ve PKK'nın güvenlik güçlerini hedef alan saldırıları sürüyor.

Dünkü saldırının ardından bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada Dağlıca'da 16 askerin hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Öte yandan PKK'ya yakınlığı ile bilinen internet sitesi ANF ise, Hakkari'de dünden bugüne devam eden çatışmalarda 31 askerin öldürüldüğünü açıkladı.

Saldırı haberinin ardından Konya'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam saatlerinde Ankara'ya döndü ve Başbakanlık'ta, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu güvenlik birimlerinin yetkilileriyle bir toplantı yaptı.

Davutoğlu bugün de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la görüşerek Dağlıca'daki son duruma ilişkin bilgi aldı.

Başbakanlık kaynakları, Davutoğlu'nun bugün gelişmelere dair basın toplantısı yapacağını bildirdi.

DEMİRTAŞ, YURTDIŞINDAN TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR

Öte yandan, saldırının ardından HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş bugünkü Berlin programını iptal ederek Türkiye'ye dönme kararı aldı.

Demirtaş, Twitter hesabından da Dağlıca'da hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Öldürmenin gerekçesi olamaz, insanlarımızı ölüme sürmenin de. Her gün hepimizi kahreden ölüm haberleri kaderimiz de olamaz. Halkın yoksul çocuklarına sadece ölümü reva gören, annelerin barış düşüne kan sıçratan savaş politikalarına teslim olmayacağız. Kin ve nefret kusmak yerine bu felaket tezgahından çıkışın yollarını hep birlikte bulmak zorundayız. Koşullar ne kadar zor olursa olsun barışta ve kardeşlikte ısrar etmek dışında her yol bizleri insanlığımızdan uzaklaştırır, acılarımızı derinleştirir."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yaptığı yazılı açıklamada, "Dağlıca saldırısının detayları hakkında doyurucu, soru işaretlerini giderici resmi bir açıklama yapılamasa da, şehit sayımızın korkunç seviyelerde olduğu anlaşılmaktadır... Türk milleti Dağlıca’yla ilgili gizlenen, saklanan, üzeri örtülen tüm gerçekleri duymak, öğrenmek ve bilmek istemektedir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı arayarak Dağlıca'daki duruma ilişkin bilgi aldı.

Bu arada Dağlıca saldırısının ardından Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplanan MYK'nın ardından açıklama yapan CHP Sözcüsü Haluk Koç, parti olarak sorunun çözümü için katkı vermeye hazır olduklarını belirtirken, "herkesi siyaseten sağduyulu davranmaya" davet etti.

Koç, Dağlıca saldırısının ardından HDP'nin TBMM'nin olağanüstü olarak toplanması çağrısını CHP'nin nasıl değerlendirdiği sorulduğunda ise "Böyle bir girişim olabilir, yetkili kurullarımızda bu konu ayrıntılı olarak değerlendiriliyor" dedi.

CHP, Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan randevu talep ettiğini de duyurdu.

Başbakanlık kaynakları ise Davutoğlu'nun bu talebe olumlu yanıt verdiğini ve Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun bugün 1830'da görüşeceğini duyurdu.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.