TSPB raporu: 2019'da sermaye piyasalarına ilgi arttı

TSPB raporu: 2019'da sermaye piyasalarına ilgi arttı

TSPB tarafından hazırlanan Türkiye Sermaye Piyasası 2019 Raporu'na  göre, 2019 yılında, yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısı 125 bin kişi  artarak 3 milyon kişiye yaklaşırken emeklilik fonlarında yatırımcı  sayısı ise 11 milyon kişiyi aştı.

A+A-

TSPB tarafından hazırlanan Türkiye Sermaye Piyasası 2019 Raporu'na  göre, 2019 yılında, yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısı 125 bin kişi  artarak 3 milyon kişiye yaklaşırken emeklilik fonlarında yatırımcı  sayısı ise 11 milyon kişiyi aştı. Raporda ayrıca, enflasyondaki düşüş  ve ekonominin toparlanmasıyla yurtiçi finansal piyasaların da olumlu  bir yıl geçirdiğine dikkat çekildi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından hazırlanan Türkiye Sermaye Piyasası 2019 Raporu yayımlandı. Makroekonomi ve sermaye  piyasalarında 2019 yılında yaşanan gelişmelerin ayrıntılı bir şekilde  yer aldığı Türkiye Sermaye Piyasası 2019 Raporu'na göre, ABD ile Çin  arasındaki ticaret görüşmeleri ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden  çıkmasına ilişkin belirsizliklere rağmen 2019 küresel pay piyasalar  açısından, küresel finansal krizden bu yana en iyi performansın  sergilendiği yıl olduğu belirtildi.

Raporda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şirket  performanslarını yansıtan MSCI ACWI endeksinin geçen yılı yüzde 24  artışla, 2009 yılından bu yana en yüksek getiri seviyelerinde  kapattığı vurgulandı. Türkiye finansal piyasalarının ise enflasyonda  yaşanan düşüş ve ekonominin yeniden toparlanmaya başlamasıyla olumlu  bir yıl yaşadığına dikkat çekildi. Raporda  2019 yılında, BIST-100  endeksinin yüzde 25 yükseldiği, TCMB'nin faiz indirimlerinin de  etkisiyle yılbaşında yüzde 20 seviyelerinde olan gösterge tahvil  faizinin ise yılsonunda yüzde 12'ye gerilediğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca yurtiçi pay senedi piyasasının hızlı yükselişine  paralel olarak pay senedi yatırımlarına ağırlık veren yatırım  fonlarının yaklaşık yüzde 40'lık performansla 2019'un en çok getiri  sağlayan araçları olduğu da ifade edildi.

Halka açık şirketlerin piyasa değeri yüzde 39 arttı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından hazırlanan Türkiye Sermaye Piyasası 2019 raporuna göre, 2019 yılında Borsa İstanbul'da  işlem gören şirketlerin piyasa değeri yüzde 39 artışla 1 trilyon TL'yi  aştı. Raporda, "Pay senetlerinde işlem hacmi bir önceki yıla göre  yüzde 7 artarak 2 trilyon TL seviyesinde gerçekleşti. 6 adet şirketin  birincil halka arzının gerçekleştiği Borsa İstanbul'da, 2019 yılı  halka arz hasılatı 263 milyon TL'de kaldı. Bununla beraber halka açık  şirketler, 2019 yılında bedelli sermaye artışı ile 6,5 milyar TL'lik  yeni finansman sağladı. Böylelikle birincil piyasa işlemlerinde, halka  arz ve sermaye artırımı vasıtasıyla 2019 yılında toplam 6,7 milyar TL  şirketlere finansman sağlandı. 2019 yılında vadeli işlem hacmi ise  önceki yıla göre yüzde 14 artarak 1,4 trilyon TL oldu" denildi.

Özel sektör 206 milyar TL'lik tahvil ihraç etti

Özel sektör tahvil ihraçlarının güçlü bir şekilde devam ettiğinin  belirtildiği raporda yer alan bilgilere göre, 2019 yılında özel sektör  tarafından 206 milyar TL'lik tahvil ihraç edilirken, özel sektör  borçlanma aracı stoku 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26  artışla 77 milyar TL'yi buldu. Raporda, 2019 yılında repo işlem  hacminin de önceki yıla göre yüzde 250'den fazla artarak 16,5 trilyon TL olduğu bilgisi yer aldı.

Yatırım ve emeklilik fonlarının toplam portföyü yüzde 71 artışla 250 milyar TL'yi buldu

Faizlerin gerilemesiyle yatırımcıların kolektif yatırım araçlarına  yöneldiğine ve 2019'un yatırım fonlarının yılı olduğuna dikkat çekilen  raporda şunlara yer verildi  "2019'da mevduat faizlerindeki gerileme  para piyasası fonlarına olan ilgiyi arttırdı ve para piyasası yatırım  fonlarına toplam 21 milyar TL'lik giriş oldu. Alternatif getiri  arayışındaki yatırımcılar nispeten daha çeşitli yatırım araçları  içeren fonlara da rağbet gösterdi. Nitelikli yatırımcılara yönelik  olan serbest fonlara toplam 12 milyar TL'lik giriş olurken, bu  fonların portföyü 3 kat artarak 22 milyar TL'ye yaklaştı. Menkul  kıymet yatırım fonlarının portföyü yüzde 137 büyüyerek 114 milyar TL'ye ulaştı. Son yıllarda giderek yaygınlaşan gayrimenkul ve girişim  sermayesi yatırım fonlarının portföy büyüklüğü de yüzde 67 yükselişle 8 milyar TL'ye ulaştı. Yatırım fonlarındaki büyümeye benzer şekilde  emeklilik yatırım fonlarının portföyü de yüzde 37 artışla 128 milyar
TL'ye ulaştı."

Yatırım fonlarına 125 bin yeni yatırımcı geldi, emeklilik  fonlarında yatırımcı sayısı 11 milyon kişiyi aştı

Raporda yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısının bir önceki yıla  göre yaklaşık 125 bin kişi artarak 3 milyon kişiye yaklaştığı, 6  milyonu gönüllü BES, 5.3 milyonu ise Otomatik Katılım Sistemi olmak  üzere emeklilik fonlarına 11.3 milyon kişinin yatırım yaptığı ifade  ediliyor.

2019 yılında borsa endeksi iyi bir performans gösterirken,  yatırımcı sayısının 25 bin artarak 1,2 milyon kişiye çıktığının  belirtildiği Türkiye Sermaye Piyasası 2019 raporunda şunlara dikkat  çekildi  "Endeksteki yükselişe rağmen yabancı yatırımcıların halka  açık pay senetlerindeki payı önceki yıla göre 4 puan azalarak yüzde
61'e geriledi. Bu gelişmede hem yabancı yatırımcıların net satıcı  olması hem de kottan çıkan şirketler etkili oldu. 10 yabancı şirket ve 10 yabancı fon Borsa İstanbul'daki halka açık pay senetlerinin yüzde 27'sini elinde tutuyor."

TSPB tarafından yapılan açıklamada, bu oranın  önceki yıla göre 4 puan yükseldiği belirtiliyor.

Raporda yer alan bilgilere göre yerli bireyler pay senetlerinin  yüzde 19'unu elinde tutuyor. Bu tutarın yarısından fazlası pay senedi  portföyü 1 milyon TL'nin üzerinde olan 9 bin 232 yatırımcıya ait. 1  milyon TL üzerinde varlığı olan yatırımcı sayısı önceki yıla göre  dikkat çekici şekilde 3 bin 589 kişi arttı. Yabancı tüzel kişilerin  portföy büyüklüğü önceki yıla göre yüzde 60 artarak 154 milyar TL'ye  ulaştı. Yabancı fonların büyüklüğü ise yüzde 26 artarak 135 milyar TL  oldu. Yabancı tüzel kişilerin portföy büyüklüğü 2007 yılından beri ilk  defa fonların büyüklüğünü geçti. Yabancı yatırımcıların pay  senetlerini ortalama elde tutma süresi 133 günden 140 güne çıkarken  yerli yatırımcılarda bu süre 31 günde kaldı.

Yurtiçi tasarruflar 4,2 trilyon TL'ye ulaştı

Yurtiçi tasarruflara da yer verilen raporda, yurtiçindeki toplam  tasarrufların 2019 sonunda önceki yıla göre yüzde 32 artarak 4,2  trilyon TL'ye ulaştığı belirtildi. Raporda, "Yurtiçi tasarruflarda 2.6  trilyon TL ile en yüksek paya sahip olan mevduatın payı önceki yıla  göre 3 puan azalarak yüzde 61 oldu. Altın cinsinden mevduat önceki  yılın iki katına çıkarak 82 milyar TL'ye ulaştı. Döviz cinsi mevduat  ise dolar cinsinden yüzde 15 artarken, kurdaki artışın da etkisiyle  yüzde 29 büyüyerek 1,2 trilyon TL oldu. Yurtiçi yerleşiklerin toplam  yatırımları yüzde 33 artarak 3,6 trilyon TL oldu. Bu yatırımların  yüzde 66'sı mevduattan oluşuyor. Yurtiçi yerleşiklerin pay senedi  portföyü ise yüzde 67 artarak 186 milyar TL seviyesine çıktı" denildi.

Yurtdışı yerleşiklerin Türkiye'deki finansal yatırımlarının bir önceki  yıla göre dolar bazında yüzde 9, TL bazında ise yüzde 23 artarak 563  milyar TL'ye çıktığının belirtildiği raporda, yurtdışı yerleşiklerin  yatırımların 290 milyar TL'sinin pay senedi yatırımlarından oluştuğuna  dikkat çekildi.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.