TÜİK "Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi" yayımına başlıyor

TÜİK "Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi" yayımına başlıyor

TÜİK "Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi" verilerinin yayımına başlıyor. Ocak 2020 dönemine ait ilk Tarım-GFE Bülteni 24 Mart 2020 Saat 10.00’da yayımlanacak.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi" verilerinin yayımına başlıyor. Ocak 2020 dönemine ait 2015=100 temel yıllı ilk Tarım-GFE Haber Bülteni 24 Mart 2020 Saat 10.00’da yayımlanacak. 

TÜİK'ten yapılan açıklamada, Çiftçinin Eline Geçen Fiyatlar  çalışmaları kapsamında uzun yıllardır Tarım-ÜFE için temel oluşturacak  fiyatların yayımlandığı ifade edildi. Açıklamada "Bununla birlikte Çiftçinin Ödediği Fiyatlar kapsamında girdi unsurlarını takip eden bir  endeks mevcut değildir. Bu çerçevede 2015 yılından bu yana titiz bir  şekilde devam eden çalışmalar neticesinde, veri alt yapısının da  olgunlaşmasına bağlı olarak Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi bülten  formatında yayına hazır hale gelmiştir." denildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Tarımsal girdi fiyatları, üreticilerin (çiftçinin) tarımsal  üretimde kullanmak için satın aldığı mal ve hizmetler (mazot, gübre,  tohum, ilaç, yem, vb.) ile tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve  hizmetlere (traktörler, tarım aletleri, çiftlik binaları vb.) ödediği  fiyatları yansıtır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk  kez yayımlanacak olan 2015=100 temel yıllı TarımGFE, belirli bir  referans dönemi içinde çiftçiler tarafından satın alınan mal ve  hizmetlere ödediği fiyatları zaman içinde karşılaştırarak fiyat  değişimlerini 5 yılda bir güncellenen sabit ağırlıklı Laspeyres  formülüyle ölçen bir fiyat endeksidir.

Tarım-GFE iki ana girdi endeksinden oluşmaktadır.

  • Girdi 1: Tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi
  • Girdi 2: Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi.

Ücret ve işçilik maliyetleri, kira, faiz ödemesi, arazi alımı gibi  üretim faktörleri Tarım-GFE kapsamında değildir. Tarım-GFE (Girdi 1 + Girdi 2), Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat’ın metodoloji ve  regülasyonlarına göre hazırlanmıştır. Bu nedenle uluslararası normlara  uygun ve karşılaştırılabilir niteliktedir. Ülkelerin, coğrafi ve iklim  faktörlerinin üretim yapısına etkisi, veri alt yapıları veya Eurostat’ın metodolojisi nedeniyle Girdi 1 ve Girdi 2 ana grupları  altında fiyatları takip edilen madde listeleri ülkeden ülkeye  farklılık gösterebilmektedir.  

TÜİK tarafından ilk defa hesaplanan 2015=100 temel yıllı Tarım-GFE’de, gruplar, alt gruplar ve alt gruplarda yer alan madde  listesi için "Avrupa Birliği (AB) Tarımsal Fiyat İstatistikleri El Kitabı" içerisinde yer alan sınıflama kullanılmıştır. Ayrıca, 138/2004  numaralı Tarımsal Ekonomik Hesaplar Regülasyonuna göre alt gruplarda  madde seçimi yapılmış ve endeks AB metodolojisine göre hesaplanmıştır."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.