TÜİK'e göre iddialar yersiz, mesnetsiz

TÜİK'e göre iddialar yersiz, mesnetsiz

Türkiye İstatistik Kurumu, TÜFE'nin düşük gösterildiğine dair iddiaların tamamen asılsız, mesnetsiz ve yersiz olduğunu ifade eden açıklama yayınladı

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığınca, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetinin zincirleme Laspeyres formülü gereği her yıl yeni verilere göre güncellendiği belirtilerek, TÜFE'nin düşük gösterildiğine dair ortaya atılan iddiaların tamamen asılsız, mesnetsiz ve yersiz olduğu bildirildi.

TÜİK Başkanlığından yapılan açıklamada, son zamanlarda yazılı ve görsel medyada, TÜFE ile ilgili yapılan haberlerde, TÜFE kapsamında takip edilen madde sepetinde yapılan yenileme işleminin endeksi sürekli düşük gösterdiği, ayrıca Haziran 2015 TÜFE'nin de bilerek düşük gösterildiğine ilişkin yorumların yer aldığı, bu nedenle kamuoyu açıklamasının yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edildi.

Tüketici Fiyat Endeksi çalışmalarında, madde sepeti oluşturulurken, hane halklarının yurtiçinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yaptıkları tüm nihai parasal tüketim harcamalarının esas alındığına dikkat çekilen açıklamada, TÜFE sepetine dahil edilecek tüm kalemlerin uluslararası norm ve standartlara uygun yöntemlerle seçildiği kaydedildi.

TÜFE madde sepetinin, Hanehalkı Bütçe Anketi ve idari kayıtlardan faydalanılarak belirlendiği vurgulanan açıklamada, kapsama dahil edilen tüm maddelerin sahip oldukları tüketim harcamaları oranında ağırlıklandırıldığı bildirildi.

TÜFE sepetinin, 2003'ten bu yana kullanılan zincirleme Laspeyres formülü gereği her yıl yeni verilere göre güncellendiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu kapsamda, her yıl tüketim harcamaları içerisinde önemli paya sahip olan ürünler sepete dahil edilmekte, harcama payının düşmesi sebebiyle önemini yitiren ürünler TÜFE kapsamından çıkarılmaktadır.

Bu çerçevede 2015 yılı TÜFE çalışmalarında, 2014 yılında kapsamda bulunan 432 maddeden 7 tanesi harcama paylarının düşmesi nedeniyle kapsamdan çıkarılmış ve bir yeni madde kapsama dahil edilmiştir. Şeffaflığın bir gereği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da TÜFE sepetine eklenen ve çıkarılan maddeler Ocak 2015 TÜFE Haber Bülteninde detaylı olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır" ifadesi kullanıldı.

2015 yılında TÜFE kapsamından çıkarılan maddelerin okul kitapları, elektrik süpürgesi toz torbası, termosifon, dantel ipi, uyku seti, dikiş ücreti ve semizotu, kapsama alınan yeni maddenin ise oyun konsolu olduğunun ifade edildiği açıklamada, TÜFE sepetinden, 2015 yılında çıkarılan 7 maddenin, 2014 yılında TÜFE kapsamında yer alan 432 madde içindeki toplam ağırlığının (tüketim harcaması payı) yüzde 0,22, yaklaşık binde ikisi olduğu, bu nedenle bu kadar düşük ağırlığa sahip olan 7 maddenin kapsamdan çıkarılmasının TÜFE sonuçlarını fark edilir seviyede etkilemesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Gerekli güncellemelerin ve metodolojik değişikliklerin yalnızca her yılın aralık ayında gerçekleştirildiği ve yıl boyunca aynı kavram ve metodolojilerin izlendiği TÜFE sonuçlarının, yalnızca haziranda çarpıtıldığını söylemek son derece mesnetsiz bir iddia olup, kamuoyunu yanıltmaktan öteye gitmediğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Enflasyonun yüksek çıktığı aylarda TÜFE hangi yöntem ile hesaplanıyorsa, Haziran'da da aynı yöntem ve maddelerle hesaplanmaktadır. Haziran'da TÜFE'deki aylık değişimin negatif yönlü olmasının temel gerekçesi mevsimsel özellik barındıran taze sebze ve meyvelerdeki fiyat düşüşüdür. Son derece hassas olan bu veriler hakkında bilgisizce, taraflı ve ön yargılı yapılan yorumlar kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.

Hiç bir inceleme, araştırma ve sorgulama ihtiyacı hissetmeksizin, maaş artışları TÜFE'ye göre belirlenen kamu çalışanları tarafından hesaplanmakta olan TÜFE'nin düşük gösterildiğine dair ortaya atılan bu iddialar tamamen asılsız, mesnetsiz ve yersizdir. Türkiye İstatistik Kurumu, diğer çalışmalarında olduğu gibi enflasyon rakamlarını da uluslararası kavram ve yöntemleri kullanarak hesaplamaya, önceden olduğu gibi bugün de ürettiği verileri şeffaf ve zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Ayrıca, konuya ilişkin gerekli tüm bilgiler Kurumumuzun web sayfasında ayrıntılı olarak yer almakta olup, daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen başta medya mensupları olmak üzere herkese ilgili uzmanlarımız tarafından bilgi verilebilecektir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.