Tüpraş karını yüzde 160 artırdı

Tüpraş karını yüzde 160 artırdı

Tüpraş'ın ikinci çeyrek net kârı, Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nden kaynaklanan ertelenmiş vergi geliri ve kur etkisi nedeniyle yüzde 160 artışla 357.7 milyon lira oldu

A+A-

Tüpraş'ın ikinci çeyrek net kârı, Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nden kaynaklanan ertelenmiş vergi geliri ve kur etkisi nedeniyle yüzde 160 artışla 357.7 milyon lira oldu. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Tüpraş'ın KAP'a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, satışları ise yüzde 5 düşüşle 9.6 milyar lira oldu. Şirket geçen yılın ikinci çeyreğinde 137.6 milyon lira kâr ve 10.1 milyar lira satış geliri elde etmişti.

Şirketten gönderilen basın bültenindeki bilgilere göre ikinci çeyrekte ABD ve Avrupa ekonomilerinde görülen toparlanma, Irak, Ukrayna ile Libya'da tırmanan jeopolitik riskler nedeniyle Haziran ayı sonunda ham petrolün varil başına fiyatı 111 dolara yükseldi.

Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi;

"Ortadoğu ve Asya'da açılan yeni rafinerilerin yanı sıra, Brent ham petrole göre daha ucuz olan WTI (West Texas Intermediate) ham petrolü kullanma imkânına sahip ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanımıyla Avrupa ve Akdeniz piyasasına ürün arzını arttırmaları, kuzey yarım kürede rafineri bakım duruşlarının sona ermesiyle yılın ikinci çeyreğinde üretimin artması, gelişen ülkelerde ekonomik yavaşlamanın petrol ürünleri tüketimine olumsuz etkilerine bağlı olarak benzin, motorin, jet yakıtı ve fuel oil fiyat rasyoları son altı yılın en zayıf seviyelerine gerilemiş ve geçen yılın ilk yarısında 2,68 dolar/varil olan Akdeniz Rafineri Marjı varilde 0.37 dolara düşmüştür."

Açıklamada ayrıca Akdeniz rafineri marjındaki keskin düşüşün yanı sıra, aynı dönemde Tüpraş'ta rafinerilerde gerçekleşen yoğun bakım çalışmaları ve zayıf konjonktürün neden olduğu düşük kapasite kullanımı ile geçen yılın aynı döneminde 1.88 dolar/varil olan Tüpraş'ın net rafineri marjının, 2014 yılının ilk yarısında 1.05 Dolar/Varil seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Kapasite kullanımı yüzde 68.5

Şirketin yatırımını sürdürdüğü Fuel Oil Dönüşüm Projesi için İzmit Rafinerisi'nde altyapı bağlantılarına yönelik duruşlar, diğer rafinerilerde devreye alma öncesi rafineri bakım çalışmaları ve zayıf konjonktür nedeniyle gerçekleştirilen optimizasyon çalışmaları neticesinde, ilk altı aylık dönemde toplam kapasite kullanımı yüzde 68.5 seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan global kapasite artışı ile azalan ithal motorin marjı ve düşen asfalt talebi paralelinde Tüpraş'ın yurtiçi satışları yüzde 12.5 oranında 1.1 milyon ton azaldı.

Üretim ve satış optimizasyonu çalışmalarına bağlı olarak ihracat da 428,000 ton daha az gerçekleşti. Bu nedenle toplam satışlar ilk yarıda geçen yıla göre yüzde 13.6 (1.5 milyon ton) azalışla 9.7 milyon ton oldu.

Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere 2014 yılı ilk yarısında Tüpraş toplam 1.07 milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirdi. Satış miktarı ve Akdeniz ürün fiyatlarındaki düşüşe rağmen, döviz kurundaki yüzde 19.4 yükselişin etkisiyle satış gelirleri 2013 yılının yüzde 3.1 üzerinde gerçekleşti.

Geçen yıl 77 milyon TL düzeyinde olan vergi öncesi zarar bu dönemde faaliyet kârındaki artışın etkisi ile 149 milyon TL vergi öncesi kâra dönüştü. Net dönem kârı ise ilk yarıda Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 727 milyon TL ertelenmiş vergi geliri nedeniyle 869 milyon TL oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.