Turizmdeki kayıp bankaları da vuracak

Turizmdeki kayıp bankaları da vuracak

DEnizbank Genel Müdürü Hakan Ateş turizmdeki kaybın 10 milyar dolara ulaşacağını ve bir kaç yıl süreceğini belirterek bunun bankaları da etkileyeceğini söyledi

A+A-

Toplam turizm rakamları Şubat ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 düşerek 32 milyar dolarlık sektörün karşılaştığı zorlukları gözler önüne sererken, İsrail vatandaşı turistlerin sayısı arttı, Rusya vatandaşı turistlerin sayısı ise azaldı.

Şubat ayında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısındaki düşüş son 10 yılın en yüksek boyutuna ulaştı. Turist sayısındaki düşüş 7 aydır sürerken sadece Türkiye ekonomisinin yüzde 5'ini oluşturan sektör değil turizme bağlantılı 50 sektöre de zarar veriyor. Rakipleri arasında turizm sektöründeki şirketlere en çok kredi sağlayan Denizbank CEO'su Deniz Ateş'e göre bankacılık sektörü de zarar görme potansiyeli bulunan sektörler arasında yer alıyor.

Hakan Ateş Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin bu yıl turizm gelirlerinde 10 milyar dolar civarında ya da geçen yılki gelirlerin yüzde 25-35'i seviyesinde bir düşüş beklenmesi gerektiğini söyledi. Rusya'dan Türkiye'yi ziyaret etmeye gelen turist sayısı toplam turistlerin yaklaşık yüzde 5'ine denk geliyordu ancak Rus turist sayısı geçtiğimiz yıldan bu yana yarı yarıya düştü.

Ateş, en büyük yükün bankacılık sektörünün omuzlarına yükleneceğini söyledi. Ateş turizm şirketlerinin toplamda 17 milyar dolar kredi kullandığını, bu miktarın 2.5 milyar dolarının anapara ödemesinin bu yıl içerisinde gerçekleşeceğini söyledi. Bankalar anapara ödemeleri dışında 800 milyon dolar da faiz ödemesi bekliyor. Sektörün işletme sermayesi gereksinimiyse 800 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın ana sermayedarı olduğu Denizbank CEO'su, kredi ödemelerinin "tur operatörlerinin erken rezervasyonları" ile sağlandığını ancak bu yıl erken rezervasyonların zayıf seyretmesinin beklendiğini söyledi. Ateş konu hakkında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmenin ardından bankaların zararlarının bir kısmını telafi etmek için devletten yardım talep ettiğini söyledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.