Türk müteahhitler zor durumda

Türk müteahhitler zor durumda

Rusya'daki Türk müteahhitlik firmaları sıkıntı yaratan uygulamalarla karşı karşıya, imza aşamasındaki projeler askıya alınıyor

A+A-

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Rusya ile gerilen ilişkilerin ardından, Rusya'da faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarının sıkıntı yaratan bazı uygulamalarla karşılaştığını belirterek; imza aşamasındaki projelerin askıya alınması, mali denetimler ve gümrük işlemlerinin yavaşlatılması gibi uygulamaların söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sınır ihlali gerekçesiyle geçen hafta Rus uçağının düşürmesinin ardından iki ülke ilişkileri gerilirken; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzaladı. Kararname, Türkiye'ye özel uçak seferlerinin durdurulması, tur firmalarından Türkiye'ye tatil paketi satmamalarının istenmesi, bazı Türk ithal ürünlerinin yasadışı yapılması ve Türk firmaları ve vatandaşlarının ekonomik aktivitelerinin durdurulması veya azaltılmasını öngörüyor.

Türk inşaat sektörünün en büyük pazarlarından biri konumundaki Rusya'nın ülkedeki Türk müteahhitlik firmalarına yönelik son günlerdeki uygulamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yenigün, "Ekonomi Bakanlığı ve Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile yapılan temaslardan, bir çok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığı, turistik vize ile ülkede bulunan işçiler hakkında işlem yapıldığı, firmaların mali denetim amacıyla Rus yetkilileri tarafından ziyaret edildiği, imza aşamasındaki bazı projelerin askıya alındığı, gümrüklerde bulunan mallara ilişkin denetimlerin sıkılaştırıldığı ve işlemlerin yavaşlatıldığı yönünde bilgiler edinilmekte" dedi ve ekledi:

"Ülkede aktif olan kimi firmalarımız da, henüz firmalarına yönelik olağandışı bir uygulama olmamakla birlikte, şirketlerine ilişkin olarak özellikle personel bilgisi toplandığı hususunda duyumlar iletmekte."

Rusya tarafından açıklanan ekonomik tedbir paketini kaygıyla takip ettiklerini belirten Yenigün, diğer taraftan süreçte Rusya tarafından ise henüz Türk firmalara herhangi bir resmi temasta bulunulmadığını söyledi.

Yenigün'ün verdiği bilgiye göre, Türk inşaat sektörünün Rusya'da 10,000'e yakın Türk işçisi bulunuyor. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 proje üstlenirken; bu yılın ilk 9 ayı itibariyle 8 proje üstlenildi, toplam tutar ise 2.3 milyar doları aştı.

Yenigün'ün verdiği bilgiye 1988 yılından bu yana üstlenilen 1,920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar olurken; Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4 pay ile ilk sırada yer aldı.

Rusya'nın müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar, inşaat malzemeleri talebindeki artış nedeniyle de Türkiye ihracatı açısından önemli bir pazar olduğunu belirten Yenigün, konuya ilişkin olarak bugün Ekonomi Bakanı ve bölgede ağırlıklı iş yapan firmalarla biraraya gelip gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.