Türk Telekom 2018 kar tahminini açıkladı

Türk Telekom 2018 kar tahminini açıkladı

2018 ilk çeyrekte konsolide geliri yıllık bazda yüzde 8.8 artan Türk Telekom yıl sonunda konsolide gelirinin yüzde 11 artmasını hedefliyor

A+A-

2018 ilk çeyrekte konsolide geliri yıllık bazda yüzde 8.8 artan Türk Telekom yıl sonunda konsolide gelirinin yüzde 11 artmasını hedefliyor.

Türk Telekom Grubu, 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom CEO'su Dr. Paul (Boulos H.B.) Doany şunları söyledi: 

“İlk çeyrek sonuçlarımız, verimliliği arttırma, inovasyonu teşvik etme ve müşteri deneyimini geliştirmenin yanı sıra sabit genişbant penetrasyonunu artırma ve mobil ve Ödemeli TV’de (Kablosuz ev segmenti) abone tabanımızı büyütme hususlarındaki odaklılığımızın bir göstergesi olarak 2018’e güçlü bir başlangıcı işaret ediyor. 
Stratejimiz başarıyla ilerliyor ve uzun vadede hissedarlarımız için değer inşa eden karlı büyümeyi sağlayacak operasyonel icraatlarımız ve stratejik girişimlerimizle iyi pozisyonlanmış bulunmaktayız.”
    
2018 1. Çeyrek Finansal Gelişmeler

Konsolide gelir yıllık bazda %8,8 artışla 4,7 milyar TL oldu. UFRYK 12 geliri hariç tutulduğunda, konsolide gelir büyümesi, şirketin beklentileri doğrultusunda yıllık %9,9 olarak gerçekleşti. FAVÖK, yıllık bazda %29,1 artarak 2,0 milyar TL olurken FAVÖK marjı % 42,1 olarak gerçekleşti.

Yeni UFRS 15 uygulamasının etkisi hariç tutulduğunda dahi, grup sinerjileri ve artan verimliliklerin desteği ile 1Ç’18 düzeltilmiş FAVÖK marjı geçmiş 22 çeyreğin en yükseği olan %39,0 seviyesinde üstün performans gösterdi.

Faaliyet karı yıllık bazda %35,5 artışla 1,1 milyar TL’ye yükseldi.

Yatırım harcamaları, yıllık bazda %45 artarak 581 milyon TL oldu. UFRS 15'in etkisi hariç tutulduğunda, düzeltilmiş yatırım harcamaları yıllık %7,5'lik bir büyüme ile 430 milyon TL olarak gerçekleşti.

Grup, 1Ç’18’de 56 milyon TL net kar elde etti (1Ç’17: 66 milyon TL). UFRS 15'in etkisi hariç tutulduğunda, düzeltilmiş net kar 38 milyon TL oldu.

Türk Telekom toplam abone sayısı, 1Ç’18’de son 10 yılın en iyi ilk çeyrek performansı olan 916 bin net abone kazanımı ile 42,6 milyona yükseldi. Artan trendini sürdüren abone kazanımları, son on iki aylık dönemde 3,3 milyona ulaşarak halka arzdan bu yana en iyi performansı sergiledi.

Genişbant abone tabanı, 1Ç’18’de halka arzdan bu yana en iyi ilk çeyrek performansı olan 320 bin artış ile 10 milyonu aşarak 10,1 milyona ulaştı. Son on iki aylık dönemde, genişbantta net abone kazanımları, 2008'den beri en yüksek seviyeye ulaşarak 1,2 milyon olarak gerçekleşti.

Fiber abone tabanı, 1Ç'de 211 bin artarak 3 milyona ulaştı.

Mobil abone kazanımı, 1Ç’18’de 1Ç’17’nin iki katından fazla artarak 332 bine yükseldi. İlk çeyrekte net kazanımların %95'ini faturalı aboneler oluştururken faturalı abone oranı bir yıl önceki %53 değerinden %56'ya yükseldi.

 Bir yıl önce %75 olan LTE nüfus kapsama alanı 1Ç’18’de %87'ye çıktı.

Toplam sabit ses abone sayısı, ilk çeyrekte 79 bin net abone kazanımı ile 3 çeyrek üst üste artış gösterdi. Yalın DSL hatları dahil, toplam sabit erişim hatları, halka arzdan bu yana en iyi ilk çeyrek performansı olan 210 bin net kazanım ile 13,9 milyona ulaştı. 

Ev TV aboneleri bu segmentte görülen en yüksek birinci çeyrek net abone kazanımı olan 108 bin kazanım ile 1,3 milyona ulaşarak, Tivibu Ev'i büyük ekran pazarında ikinci sıraya kadar yükseltti. Toplam ödemeli TV aboneleri çeyrekte net 184 bin artarak 2,9 milyona ulaştı. 

Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul (Boulos H.B.) Doany’nin 2018’in birinci çeyreği sonuçlarına ilişkin yorumları:

“Güçlü FAVÖK performansı ve mükemmel abone metrikleriyle olağanüstü bir ilk çeyrek geçirdik. Etkin maliyet yönetimi girişimlerimizin sonuçlarını aldığımız bu çeyrekte FAVÖK marjımızı %42’ye çıkardık, ki yeni UFRS uygulamalarının etkisi hariç tutulduğunda dahi bu marj fevkalade güçlü idi. Operasyonel olmayan UFRYK hariç gelir büyümesi, beklentilerimize uygun olarak, yıllık bazda %10 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz on iki ayda, 2017’deki güçlü operasyonel performansımızın üstüne inşa ettiğimiz ve halka arzdan bu yana en iyi performans olan 3,3 milyon net abone kazanımı sağladık. Entegre yaklaşımımızla beraber, mükemmel müşteri deneyimini amaçlayan Empati Programı da bu olağanüstü performansta önemli bir rol oynadı. Penetrasyon odaklı kampanyalarımıza yönelik talebin devam etmesiyle, genişbant abonelerimizin sayısı 10 milyonu aştı. “İnternet Bizden” kampanyası, bu çeyrekte genişbant net abone artışının yaklaşık %40’ını oluşturdu. Mobil, bu çeyrekteki 332 bin net artışla sağlıklı abone performansını devam ettirdi. Ev TV’de, stratejimizin “kablosuz ev” bacağını temel alarak, çapraz satış çalışmalarımız ve Tivibu’nun uygun fiyatlı pozisyonlanmasının da desteğiyle, bu çeyrekte 108 bin yeni 
abone elde ettik.

Tivibu Ev abonelerinin toplam sayısı 1,3 milyona çıkarak bizi geniş ekran pazarında da ikinci sıraya kadar yükseltti. Aynı zamanda, sabit ses net abone artışında devam eden pozitif trend de korundu.

Dijital ürün ve hizmetlerde büyüme birinci çeyrekte devam etti. Milli dijital klavyemiz Tambu, lansmanından bu yana, ilk 5 ayında 5,6 milyon indirilme sayısına erişti. Ek dil ve yerelleştirme özellikleriyle birlikte, uluslararası diğer operatörlerin kullanımı için Tambu’nun yeni versiyonlarını hazırlıyoruz. Tivibu Go (yeni nesil TV platformu), Muud (dijital müzik platformu) ve e-dergi (dijital okuma platformu) gibi diğer dijital hizmetlerle ilgili çalışmalarımızı 
da sürdürüyoruz.  

Finansal ve operasyonel performansımızın gücü, stratejik girişimlerimizi uygulamamızda bizi cesaretlendiriyor. İlk çeyrekte, geçtiğimiz sene duyurduğumuz stratejilerimizi uygulamada iyi bir ilerleme kaydettik. Heyecan verici bir gelişme olarak, Zonguldak’ta şebeke yaygınlaştırma ve saha konsolidasyonu uygulamalarını içeren aktif mobil şebeke paylaşımına yönelik ilk pilot proje çalışmalarını tamamladık. Şebeke paylaşımının, hizmet kalitesini artırmak ve varlık verimliliğini geliştirmek için bir katalizör olarak, müşterilerimiz ve hissedarlarımıza esaslı faydalar sağlamak açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Buna ek olarak, Doctor Turkey’den hisse alarak, TT Ventures’in ilk anlaşmasını tamamladık. Sağlık hizmetleri çalışanlarına 7/24 hızlı erişim platformu olarak kurulan bu start-up şirketi, online sağlık danışmanlığı hizmetleri sunuyor. Bir yandan bu şirketin yenilikçi online hizmetlerinden yararlanırken  güçlü itibarımız, geniş müşteri 
tabanımız, pazarlama ve teknik bilgimizle şirketin büyümesini de hızlandıracağız. Ölçeklenebilir şirketlerde inovasyonu teşvik etmek ve odaklandığımız dikeylerde sinerjiyi arttırmak amacıyla fırsatları 
takip etmeye devam edeceğiz." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.