Türk Telekom'dan zarar açıklaması

Türk Telekom'dan zarar açıklaması

Türk Telekom Q3'te finansman giderlerinin etkisiyle 493.4 mln TL zarar açıkladı, yatırım hedefini yukarı revize etti

A+A-

Türk Telekom üçüncü çeyrekte yüksek finansman giderlerinin etkisiyle 493.4 milyon lira zarar açıklarken; TL'deki değer kaybının yatırım harcamalarına etkisi nedeniyle 2015 yatırım harcaması tahminini 2.3 milyar TL'den 2.9 milyar TL'ye revize etti.

Şirket, yılsonu için gelir ve FAVÖK beklentilerini ise korudu. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını dün akşam KAP'a bildiren Türk Telekom, gelirlerde kaydettiği yüzde 5 civarı artışa karşın; TL'deki değer kaybına bağlı yazdığı finansal giderlerle zarar açıkladı.

Türk Telekom, finansal tablolarında yer alan bilgiye göre, üçüncü çeyrekte 2.05 milyar lira finansman gideri yazdı.

Böylece, üçüncü çeyrekte gelirleri yüzde 5 civarı artışla 3.7 milyar lira olan Türk Telekom, 493.4 milyon lira zarar açıkladı. Şirket geçen yıl aynı dönemde 318.6 milyon lira net kâr elde etmişti.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada da, zararın TL'nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybının yarattığı nakdi olmayan giderlerden kaynaklandığı belirtildi.

Faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Türk Telekom'un üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 12 milyar lira tutarında kısa ve uzun vadeli borçları ile finansal kiralamalardan kaynaklanan kısa ve uzun vadeli yükümlülükleri bulunuyor.

GELİR VE FAVÖK BEKLENTİSİ KORUNDU, YATIRIM REVİZE EDİLDİ

Türk Telekom'un FAVÖK'ü ise, üçüncü çeyrekte bir defaya mahsus olarak kaydedilen operasyonel giderlerin etkisiyle yıllık yüzde 6.9 düşüşle 1.3 milyar TL oldu.

Bir defaya mahsus giderler hariç tutulduğunda FAVÖK bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sabit kalırken, FAVÖK marjı yüzde 37 olarak gerçekleşti.

Bu sonuçların ardından Türk Telekom 2015 sonu gelir ve FAVÖK öngörüsünü koruduğunu açıkladı. Buna göre; inşaat geliri hariç konsolide gelirlerin 2014 yılına göre yüzde 5-7 seviyelerinde artması, konsolide FAVÖK tutarının 5.1-5.2 milyar TL seviyelerinde gerçekleşmesi beklentisi korundu.

Türk Telekom dokuz aylık dönemde, 131.5 milyon lira zarar, 10.66 milyar lira da gelir açıklarken; söz konusu dönemde FAVÖK ise 3.9 milyar lira olarak gerçekleşti.

Şirket 2014 yılının ilk dokuz ayında ise 1.5 milyar lira net kâr, 10 milyar lira da gelir elde etmişti.

Türk Telekom, mobil şebeke yatırımlarının hızlandırılması ve TL'deki değer kaybının yatırım harcamalarına etkisi nedeniyle 2015 yatırım harcaması tahminini (spektrum lisans ücretleri hariç) ise 2.3 milyar TL'den 2.9 milyar TL'ye çıkardı.

MOBİL GELİRLER YILLIK %14 BÜYÜDÜ

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, grubun Avea ile faaliyet gösterdiği mobil alandaki gelirleri devam eden abone artışı ve mobil data gelirlerindeki büyümenin etkisiyle yıllık bazda yüzde 14 büyüdü. Mobil abone sayısı ise 17 milyona ulaştı.

Mobil data gelirleri üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 38 artarken, akıllı telefon penetrasyon oranı yüzde 64'e yükseldi. Toplam sabit geniş bant abone sayısı ise, geçen çeyreğe göre net 94,000 abone kazanımı ile 7.8 milyona ulaştı.

UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi münhasır maç yayınları ile mevcut IPTV platformunu tamamlayıcı olarak kurulan uydu platformu lansmanı ile artan kapsama alanının etkisiyle TV abone kazanımı ise üçüncü çeyrekte net 56,000 olarak gerçekleşti.

--------------------------------------------------------------------------------------

»» TÜRK TELEKOM HİSSELERİ İÇİN "SAT" TAVSİYESİ

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.