Turkcell'de Karamehmet dönemi kapandı, Ziraat Bankası başladı

Turkcell'de Karamehmet dönemi kapandı, Ziraat Bankası başladı

Bir dönem 20 milyar doları aşan servetiyle Türkiye’nin en zengini olan Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet kurucusu olduğu GSM devi Turkcell’in yönetimindeki tüm hakkını kaybetti.

A+A-

Bir dönem 20 milyar doları aşan servetiyle Türkiye’nin en zengini olan Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet kurucusu olduğu GSM devi Turkcell’in yönetimindeki tüm hakkını kaybetti.

ahval.com'da Can TEoman imzasıyla yayımlanan habere göre, Rus Alfa Grubu’na borcunu ödemek için 2014 yılında Ziraat Bankası’ndan üç yılı ödemesiz 10 yıl vadeli kredi çeken Karamehmet borcunu ödeyemeyince, Turkcell yönetim kurulunda tek sandalyeye düşen ama yönetimde kritik önemi olan temsil hakkını da kaybetti.

Turkcell yönetimindeki son Çukurova Holding temsilcisi Avukat Tuvan önceki gün istifa ederken, yerine Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın geldi.

Hüseyin Aydın, Turkcell’in karmaşık hisse yapısı nedeniyle bir nevi ‘altın hisse’ görevini üstlenen Çukurova’nın hisselerini temsilen şirketin yönetimini üstlenecek. Bu gücü ise 2014 yılında Çukurova’ya açılan ve ilk taksit ödemesi 2017 yılında başlamasına rağmen yaklaşık iki yıldır ödenmeyen 1.6 milyar dolarlık (artı faizler) krediden alacak.

Çukurova söz konusu kredi karşılığında Ziraat Bankası’na elinde tuttuğu Turkcell ve Kuzey Irak’ta petrol çıkaran Genel Energy hisselerini teminat vermişti.

Son değişikliğin ardından Turkcell’in toplam yedi yönetim kurulu üyesinin 5’i kamu ve AKP geçmişi olan üyelerden oluştu. Söz konusu yönetimde SPK 3 yönetim kurulu üyesiyle temsil ediliyor. Buna ek olarak yönetim kurulu başkanı çoğunlukla seçildiği için Türk tarafının oylarıyla belirleniyor.

Geri kalan ortaklardan ve şirketin asıl sermaye sahiplerinden İsveçli TeliaSonera bir, Rus Alfa Grubu bir ve Türk Çukurova Grubu bir sandalyeyle temsil ediliyor-du. Son değişiklikle Hüseyin Aydın, kamu tarafından atanmayan gerçek sermayedar olarak Turkcell yönetiminde koltuğa sahip oldu.

Öte yandan Ziraat Bankası Hüseyin Aydın, tıpkı bir başka iletişim devi olan T.Telekom’dakine benzer bir operasyonla alacaklı banka olarak Turkcell yönetimine girerken, Ziraat Bankası’nın açtığı kredinin akıbeti meçhul.

1.6 milyar dolarlık kredi bugüne kadar tek bir bankanın, tek kredi kullanıcısına sağladığı en büyük kredilerden biri. Bu rekor kredi teknik olarak 2017 Ekim ayından itibaren ‘yakın izlemedeki alacaklar’ olarak takip edilen standart dışı kredi konumuna düşmüş durumda.

Ancak kredinin iki yılı aşkın süredir ödenmemesi nedeniyle bu alacağın tebliğler uyarınca ‘batık kredi’ olarak sınıflanmasını gerektiriyor. Buna karşın Ziraat Bankası bugüne kadar kredinin batık olduğu ve teminatlara el koyma başlayacağına yönelik bir açıklama yapmadı.

Bankanın denetçi raporundan oluşan bilanço dipnotlarında bile bu konuya hiç değinilmedi. Oysa daha önce T.Telekom’da 4.5 milyar dolarlık kredi riskiyle karşılaşan özel bankalar kredinin akıbetiyle ilgili bilgileri denetçi raporları yoluyla kamuyla paylaşmıştı.

Ziraat Bankası'nın iki yıldır ödenmeyen bu krediyi sorunlu kredi olarak sayıp saymadığı meçhul olsa da, Ziraat açıkladığı son bilançoyla kağıt üzerinde Türkiye'de sorunlu kredisi oransal olarak en düşük olan banka olarak görünüyor.

Bankanın sorunlu kredileri kendisinin üçte biri büyüklüğündeki Denizbank'tan bile daha az gözüküyor ve bu konuda şeffaf davranıp davranmadığı sorgulanıyor.

Diğer taraftan, Çarşamba günü Reuters’ta yer alan yer alan habere göre, Çukurova Grubu taksit ödemeleri 2017’den beri gerçekleştirilemeyen taksit ödemelerini bu yıl da yapamayacak. Kredinin bu yıl Temmuz’da gelecek üçüncü taksidinin ödenmeyeceği daha şimdiden netleşmiş durumda.

Haberde Çukurova’nın bugüne kadar sadece faiz ödemelerini yerine getirebildiği kaydedilirken, 2017’de başlayan anapara geri ödemelerinin halen yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca Çukurova’nın Ziraat Bankası’yla yeniden yapılandırma görüşmeleri başlatmak istediği belirtildi.

Ziraat Bankası konuyla ilgili sessizliğini korurken, banka krediyi yapılandırmaya yanaşmaması durumunda Ziraat Bankası Turkcell’in resmi ortağı haline gelecek.

Daha önce ödenmeyen 4.5 milyar dolarlık kredi nedeniyle Türk Telekom’un özelleştirme kapsamındaki hisseleri Garanti, Akbank ve İş Bankası liderliğinde kurulan özel bir şirkete konulmuş ve bankalar Türkiye’nin en büyük iletişim şirketinin patronaj koltuğuna oturmuştu.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.