'Türkiye bu yıl faiz indirimi beklenen tek ülke'

'Türkiye bu yıl faiz indirimi beklenen tek ülke'

Bloomberg ekonomistleri, TCMB hariç tüm merkez bankalarının 2021 yılında ya faiz artırmasını ya da faizi sabit tutmasını beklerken TCMB'den faiz indirimi bekliyor.

A+A-

ABD Merkez Bankası Fed’in şu anki politika faizinin üst tabanı yüzde 0,25 seviyesinde bulunurken Bloomberg ekonomistleri 2021 yılında bu seviyenin korunmasını bekliyor.

Fed’in 2013 yılındaki ‘taper tantrum’ benzeri bir senaryodan kaçınmaya çalıştığını belirten ekonomistler, tahvil alım programının yavaşladığına dair beklenmedik haberlerin finansal piyasaları karıştırabilecğeini ve ekonomiye zarar vereceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın politika faizi eksi yüzde 0,5 seviyesinde bulunurken Bloomberg ekonomistleri yılın kalanında bu seviyenin korunmasını bekliyor.

AMB’nin Acil Varlık Alım programına 2021 yılında devam edeceğini düşünen ekonomistler, AMB’nin koronavirüs krizi geçene kadar finansal koşulları gevşek tutacağını ifade ediyor.

Bloomberg ekonomistleri Japonya Merkez Bankası'nın 2021’in geri kalanında bankanın politika faizinde bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 0,1 seviyesinde bulunuyor ve Bloomberg ekonomistleri faizin yüzde 0,1 seviyesinde sabit tutulacağını düşünüyor.

Kanada Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi yüzde 0,25 seviyesinde bulunurke Bloomberg ekonomistlerinin 2021 yıl sonu için tahmini yüzde 0,25 seviyesinde faizlerin sabit tutulması.

Çin Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 3,85 seviyesinde bulunurken Bloomberg ekonomistleri bankanın 2021 yılında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesini beklemiyor.

Hindistan Merkez Bankası’nın faizi yüzde 4 seviyesinde bulunurken Bloomberg ekonomistleri 2021 yılında bankanın faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini dile getiriyor.

Rusya Merkez Bankası’nın ana politika faizi yüzde 4,5 seviyesinde bulunurken Bloomberg ekonomistleri 2021 yılında bankanın 100 baz puanlık artışla faizleri yüzde 5,5 yükseltmesini bekliyor.

Güney Afrika Merkez Bankası’nın repo ortalama faizi yüzde 3,5 seviyesinde bulunuyor. Bloomberg ekonomistleri ise 2021 yılında bankanın faizleri sabit tutmasını bekliyor.

Endonezya Merkez Bankası’nın  7 günlük ters repo faizi yüzde 3,5 seviyesinde bulunurken Bloomberg ekonomistleri 2021 yılında 25 baz puan artışla faiz oranlarının yüzde 3,75 olacağını düşünüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 1 haftalık repo faizi yüzde 19 seviyesinde bulunurken, Bloomberg ekonomistleri bankanın 2021 yılında 300 baz puanlık bir indirim yapacağını ve yıl sonunda faizlerin yüzde 16 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Bloomberg Ekonomisti Ziyad Davud, indirim beklentisiyle ilgili “Son merkez bankası başkanı değişikliği politika gidişatı ile ilgili açık bir mesaj veriyor: Ne pahasına olursa olsun büyüme. Fakat yükselen ABD Hazine tahvili faizleri, artan petrol fiyatları ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı kısa vadede faiz indirimini engelleyecektir” dedi.