Türkiye, Irak'taki askerleri azaltacak

Türkiye, Irak'taki askerleri azaltacak

Türkiye, Bağdat'ın protestosu sonrası Irak'a asker göndermeyi durduruyor

A+A-

Türkiye, İslam Devleti kontrolündeki Musul kenti yakınlarında bulunan askerlerini çekmesi için Bağdat'ın Birleşmiş Milletler'e gitme tehdidinin ardından bölgeye daha fazla asker göndermeyi durdurduğunu açıkladı.

Türkiye, Perşembe günü yüzlerce askerini Kuzey Irak'ta bulunan Başika bölgesine gönderirken, bunun bölgede bulunan Iraklı askerleri Musul'u İslam Devleti'nden geri almak için eğitmek adına yapılan rutin bir faaliyet olarak ifade etti.

Irak Başbakanı Haydar Abadi ise Türkiye'nin gönderdiği askerleri 48 saat içerisinde çekmemesi durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'na gidebileceklerini söyledi.

Abadi yüzlerce Türk askerinin bölgeye gönderilmesinin Irak hükümetinin bilgisi ve onayı dışında olduğunu ve ulusal bağımsızlığı ihlal ettiğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Abadi'ye bir mektup yazarak Bağdat'ın "hassasiyetleri" giderilinceye kadar Türkiye'nin bölgeye yeni asker göndermeyeceğini ifade etti. Davutoğlu, Abadi'nin askerleri çekme talebi hakkında herhangi bir ifade kullanmadı.

Başbakanlık kaynakları ise, Davutoğlu mektubunda, "Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini belirtmiştir" dedi.

Kaynaklara göre mektupta, "Irak'a DEAŞ'la mücadelesinde her türlü desteği kararlılıkla vermeye devam edeceğimizi, bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğimizi danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirmek istediğimizi kaydeden Sayın Başbakanımız, Irak ile ülkemizin işbirliğinden rahatsızlık duyan ve bunun sona ermesini isteyen odakların emellerine ulaşmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

Davutoğlu daha önce yaptığı açıklamada bu hareketliliğin Musul valisi tarafından istenen ve Irak Savunma Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Türk güçleri tarafından kurulan bir kampta rutin bir asker rotasyonu olduğunu belirtmişti.

Irak Savunma Bakanı Khaled al-Obeidi de Türk mevkidaşı ile görüşerek konuşlandırılan askerlerin Bağdat'a bilgi verilmeden gönderildiğini ve geri çekilmesi gerektiğini ilettiğini belirtti.

Obeidi, Türk mevkidaşının sözkonusu askerlerin Irak güçlerine eğitim veren askeri danışmanların korunması için gerekli olduğunu belirttiğini ifade etti, ancak konuşlandırılan askerlerin sayısının böyle bir görev için çok fazla olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamalarda, sözkonusu askerlerin Irak'ta yeni hükümetin kurulmasının ardından Irak savunma bakanının Türk askerlerinin Iraklı güçlere eğitim vermesi talebi üzerine bu ülkeye gönderildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Musul Valisinden de bize bu yönde davet geldi. Askerlerimiz orada IŞİD'e karşı mücadele edecek güçleri eğitiyor" dedi.

Türkiye, İslam Devleti ile mücadele eden güçlerin eğitimine destek vermek üzere Musul yakınlarına çok daha önceden eğitim görevini üstlenecek askerlerini göndermişti.

ABD'li savunma yetkilileri ise Washington'ın sözkonusu konuşlandırmadan haberdar olduğunu ifade ederken, bunun ABD öncülüğündeki İD karşıtı koalisyonun çalışmalarının bir parçası olmadığını belirtti.

Amerikalı yetkililer geçen hafta Irak'a daha fazla Amerikan askeri gönderilmesine ilişkin planlarından bir kaç defa bahsetmiş ancak Iraklı yetkililer Irak parlamentosunun net bir izni olmadan yabancı askerlerin ülkeye gönderilmesine karşı olduklarını ifade etmişlerdi.

NATO üyesi olan Türkiye zaman zaman Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine de hava saldırıları düzenliyor ve aynı zamanda İD karşıtı koalisyona destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Basında yer alan haberlerde ise İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın, "Türkiye'nin Irak'a birlik göndermesi bölge güvenliğini tehlikeye atıyor" açıklamasında bulunduğu ifade edildi.

Suriye'de uçaklar operasyon yapmıyor

Öte yandan üst düzey bir Türk yetkili konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

*Türkiye Irak'taki askerlerini henüz geri çekmedi

*Irak'taki Türk güçleri hakkında Irak Savunma Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor, asker sayısı azaltılabilir

*Irak merkezi hükümeti Türk birliklerinin yerleşiminden haberdardı

*Türk birlikleri Irak'a Sünni Arap ve Türkmen güçlerin eğitim talebinin ardından konuşlandırıldı

*Savaş uçaklarımız koalisyon uçuşlarına katılıyor ancak 24 Kasım'dan (Suriye sınırında Türk F16'ların Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürdüğü günden) bu yana Suriye'de İslam Devleti hedeflerini bombalamadı 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.