Türkiye'nin kuzeyi krediyle doğusu nakitle konut alıyor

Türkiye'nin kuzeyi krediyle doğusu nakitle konut alıyor

Coldwell Banker: Türkiye genelinde yüzde 24, 6 olan ipotekli konut satışlarının toplam satışlardaki payı Kuzeyde yüzde 38,6’ya çıkarken Doğuda yüzde 5’e kadar iniyor.

A+A-

İlk 11 ayda, ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki  payı yüzde 24,6 olarak gerçekleşirken, bu oran Doğu illerinde yüzde 5’lere kadar indi. Bingöl ve Muş gibi Doğu illerindeki konut  satışlarının yüzde 90’ından fazlasında nakit kullanıldığını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, ipotekli satış  oranının en yüksek olduğu illerin ise Artvin ve Ardahan olduğunu  söyledi.

Yılın ilk 11 ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde satılan toplam konut sayısı 1 milyon 146 bini aştı.Kredi faizlerindeki yükselişlerin etkisiyle, özellikle yılın ilk  yarısında ipotekli konut satışında ciddi düşüşler göze çarparken Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri bu düşüşten en az etkilenen  şehirler olarak öne çıktı.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 24,6

Coldwell Banker olarak, TÜİK verileri üzerinden yaptıkları  araştırmada Türkiye’de 81 ilin ipotekli konut satış oranlarını ortaya  koyduklarını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, krediyle satış olarak da bilinen ipotekli konut satış oranının Türkiye genelinde yüzde 24,6 olarak gerçekleştiğini ifade ederken,  “Türkiye haritasında doğuya doğru gittiğimizde bu oranın kademeli  olarak düştüğünü  kuzey illerimizde ise bu oranın zirve yaptığını  görüyoruz” dedi.

ARTVİN VE ARDAHAN ZİRVEDE   

İstatistiklere göre  Türkiye’de ipotekli konut satış oranının en  yüksek olduğu ilin yüzde 38,6’lık oranla Artvin olduğunu söyleyen Gökhan Taş, “Bir diğer deyişle, Artvin’de her 100 konutta 38’inin el  değiştirmesi için banka kredisi kullanılmış durumda. Artvin’i, yüzde 34,9’luk oranla Ardahan takip ediyor. İlk 10’daki diğer şehirler ise Bilecik, Manisa, Adana, Denizli, Zonguldak, Ankara, Amasya ve Kırklareli olarak sıralanıyor” dedi.

BİNGÖL, MUŞ, ŞIRNAK SON 3’TE

İpotekli konut satış oranının en düşük olduğu şehirlerin ise Doğu  illeri olduğunu sözlerine ekleyen Gökhan Taş şöyle devam etti:  “Sıralamaya baktığımızda Türkiye’de kredili satış oranının en düşün  olduğu ilin Bingöl olduğunu görüyoruz. Bingöl’deki konut satışının  sadece yüzde 6’sında banka kredisi kullanılmış durumda. Muş’ta da  benzer bir durum söz konusu. Bu ilimizde de oran sadece yüzde 8,2. Onu  da sırasıyla Şırnak, Hakkari, Yalova, Bayburt, Şanlıurfa, Kilis, Konya  ve Mardin takip ediyor.”

Son aylarda, bankaların konut kredisi oranlarını aşağı çektiğini   bunun yanı sıra Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin de gayrimenkul  sektöründe ciddi bir rahatlama yarattığını söyleyen Gökhan Taş,  yabancıya satıştaki hareketliliğin de etkisiyle, konut satışlarının  yıl sonunda geçtiğimiz yıla yakın seviyelerde gerçekleşmesini  beklediklerini ifade etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.