Türkiye'nin notu düşerse...

Türkiye'nin notu düşerse...

Dünyanın en büyük tahvil fonlarından Pimco uluslararası rating şirketlerinin siyasi risk uyarısı yaptığı Türkiye'nin bir dönüm noktasında olduğunu açıkladı.

A+A-

Dünyanın en büyük tahvil fonlarından Pimco (Pacific Investment Management) uluslararası rating şirketlerinin siyasi risk uyarısı yaptığı Türkiye'nin bir dönüm noktasıda olduğunu açıkladı. Kuruma'a göre uyarıların ardından gelecek olası bir not indirimi durumunda Türkiye'den hızlı bir yatırımcı çıkışı olabilir.

Rating şirketlerinin siyasi belirsizlik ve cari açık başta olmak üzere Türkiye hakkındaki sinyalleri son seçimden hemen önce başlamıştı. Türkiye'nin kredi notu 2013'te 20 yıl aradan sonra ilk defa yatırım yapılabilir konuma gelmiş, ancak son gelişmelerle birlikte bunun kaybedilebileceği konuşulmaya başlanmıştı.

Pimco'nun gelişen piyasalar portföy yönetimi şefi Michael Gomez, "Türkiye, azımsanmayacak orandaki cari açığı nedeniyle ciddi anlamda bir küresel türbülansa maruz kaldı, ve alışılmışın dışındaki para politikasını sürdürüyor. Yatırım notundaki güncellemelere bakacak olursak, Türkiye'ye sağlam bir para akışı oldu ve eğer yatırım yapılabilir seviyesinin altına bir not düşürme olursa bunun geri çıkması riski mevcut" ifadelerini kullandı.

Moody's cumhurbaşkanlığı seçimlerden hemen önce beklenen Türkiye değerlendirmesini yapmamış, geçen hafta ise seçim sonuçlarının yapısal sorunları çözmeyeceği açıklamasını yapmıştı. Raporda "Siyasi durum istikrara kavuşana kadar kırılganlıklar varlığını koruyacak" denilmişti. Morgan Stanley ise Türkiye'yi, açıklarını finanse etmek için yabancı yatırımlara en çok ihtiyaç duyan ve "kırılgan beşli" olarak adlandırılan ekonomiler arasında gösteriyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.