Türkiye'nin Ortadoğu politikası çatırdıyor

Türkiye'nin Ortadoğu politikası çatırdıyor

IŞİD militanları Musul'daki Türk Konsolosluğu'na girip aralarında konsolos ve özel hareketçıların da bulunduğu 48 Türk vatandaşını esir aldı

A+A-

Türkiye'nin Musul'daki başkonsolosluğu kentin büyük bölümünü dün kontrolü altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarınca ele geçirilirken, Başkonsolos Öztürk Yılmaz ve diplomatların da aralarında bulunduğu 48 Türk vatandaşının konsolosluk binasından alınarak IŞİD'in merkezine götürüldüğü belirtildi.

Musul kentinde IŞİD militanlarının dün şehrin büyük bölümünde kontrolü ele geçirmesinin ve kentteki bir enerji tesisine dizel yakıt taşıyan 28 Türk tanker şoförünün alıkonulmasının ardından bugün de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun IŞİD militanlarının kontrolüne geçtiği bildirildi.

Gelişmelerle ilgili bilgi veren bazı kaynaklar militanlarıh konsoloslukta ralarında konsolos ve özel harekatçıların da bulunduğu üçü çocuk 48 Türk'ü rehin aldığını, 48 kişinin sağlık durumunun şimdilik iyi olduğunu belirtiyor

Ankara alarmda

Konsolosluğun kontrolünün IŞİD'e geçtiği ve çalışanlarının rehin alındığı haberinin ardından Ankara en üst düzeyde alarm durumuna geçti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün açıklanan programında yer almamasına rağmen resmi konutunda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakan yardımcısı Naci Koru, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk ile bir araya geldi. Bu toplantıya daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.

Temaslarda bulunmak üzere New York'a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Musul'daki gelişmeler üzerine ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye dönmekte olduğu ileri sürüldü.

Davutoğlu, BM Terörizmle Mücadele Küresel Stratejisi Dördüncü Gözden Geçirme Toplantısı’na katılmak üzere New York'a gitmişti.

Temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile de görüşeceği ve Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığı için de temaslarda bulunacağı duyurulan Davutoğlu'nun ziyaretinin 13 Haziran'a kadar süreceği belirtilmişti.

Bu arada Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenlenerek diplomatların rehin alındığı haberinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'yu bilgi almak için Çankaya Köşkü'ne çağırdı.

Dışişleri açıklama yapacak

Değerlendirmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.

Ankara'da kaymakam adaylarının kura törenine katılmasının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, "Değerlendirmeler yapılıyor. Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yapacak. Türkiye, kendi çıkarları doğrultusunda üzerine düşenleri yapacaktır" dedi.

Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'u dün ele geçiren radikal İslamcı IŞİD militanlarının bu sabah saatlerinde de petrol rafinerisinin bulunduğu Baiji kentine girdiği bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bugün Çankaya Köşkü'nde düzenlenen bir resepsiyonda Musul'daki gelişmelerin sorulması üzerine, "Bir vakum bırakmamak gerekiyor, vakum bırakırsanız vakumu dolduruyorlar işte. Bu tip şeyler dolduruyor, ondan sonra uğraşmak daha zor oluyor. Meclis’te yaptığım konuşmada da bunun altını çizmiştim" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye olarak tabii biz çok yakından takip ediyoruz tüm bunları; hem askerî hem siyasi olarak, hem bakanlık hem de Silahlı Kuvvetler, koordinasyon toplantıları yapılıyor. Musul, Irak'ın ikinci büyük kenti. Yani kabul edilebilir bir şey değil tabii bu gelişmeler. Bu ara gördüğüm kadarıyla da yoğun bir istişare var, eminim ki bölgede böyle de facto gelişmelere müsaade edilmez"

Suriye'nin kuzeyinde de faaliyet gösteren IŞİD'in faaliyetleri Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. IŞİD'in Suriye'deki militanlarının Suriye içindeki Türk toprağı sayılan Süleyman Şah Türbesi'ne saldırı planları yaptığı iddialarının ardından Türkiye teyakkuz haline geçmişti.

Irak'ta iş yapan şirket hisseleri sert düştü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve diğer İslamcı militan grupların ülkenin ikinci büyük kenti Musul'da kontrolü ve kentteki Türk konsolosluğunu ele geçirmesiyle Irak kaynaklı jeopolitik risklerin artmasıyla borsa gerilerken, dolar/TL kuru ve faizler yükseldi.

Haberlerin ardından Irak'ta iş yapan ve BIST'te işlem gören şirket hisselerinde satışlar kuvvetlendi. Irak'taki faaliyetleri 1 milyar dolar ile toplam iş portföyünün yaklaşık yüzde 34'ünü oluşturan Enka İnşaat en çok etkilenen hisse olarak öne çıktı.

Enka İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Geçek, şirketin projelerinin Kuzey'de olduğunu ve şirketi direk ilgilendiren olumsuz bir durum bulunmadığını söyledi.

Petrolünün bir kısmını Irak'tan tedarik eden Tüpraş hisseleri de kayıplar yaşarken, analistler Türk çimento sektörünün en büyük ikinci pazarı olan Irak'taki kargaşanın sektör hisseleri için risk oluşturduğunu belirtiyor.

Doalr/TL bugün 2.1050 seviyesine kadar yükselirken, bu sabaha göre TL'deki değer kaybı yüzde 1'i aştı. İki yıllık gösterge faiz açılışa göre 26 baz puan yükselirken, bankacıların verdiği bilgiye göre Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri de 11 baz puanlık yükselişle 179/181 seviyesine geldi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.