Türkiye'ye yaptırım kararnamesini imzaladı

Türkiye'ye yaptırım kararnamesini imzaladı

Putin ulusal güvenliği gerekçe göstererek Türkiye'ye yönelik yaptırım kararnamesini imzaladı

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzalayarak Kremlin'in Rus uçağının düşürülmesinden dört gün sonra Ankara'ya duyduğu kızgınlığın derinliğini gösterdi.

İmzalandıktan hemen sonra devreye giren yaptırım kararnamesi Türkiye'ye özel uçak seferlerinin durdurulması, tur firmalarından Türkiye'ye tatil paketi satmamalarının istenmesi, bazı Türk ithal ürünlerinin yasadışı yapılması ve Türk firmaları ve vatandaşlarının ekonomik aktivitelerinin durdurulması veya azaltılmasını öngörüyor.

Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, kararname yayınlanmadan birkaç saat önce, "Sonuçları daha önce rastlanmamış türden. Rusya'ya okunan meydan daha önce görülmemiş türden. Dolayısıyla buna cevap da bu türden olacak" dedi.

Üst düzey bir Türk yetkili ise Reuters'e yaptığı açıklamada, yaptırımların Moskova ve Ankara arasındaki gerginliği kötüleştirmekten başka bir şey yapmayacağını belirtti.

Fakat Putin'in danışmanları bir Rus pilotun ve diğer görevliyi kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden bir Rus askerinin ölümüyle sonuçlanan 24 Kasım'daki uçak düşürme olayından dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özür dilememesinden rahatsız olduğunu belirtiyorlar.

Üst düzey Rus yetkililer bir NATO üyesi ve Rusya arasında yarım asırdır gözler önünde yaşanan bu en ciddi olayın daha önceden planlanmış bir provokasyon olduğunu söylüyorlar.

Erdoğan da aynı kararlılıkta bir tutum sergileyerek Ankara'nın uçağı düşürdüğü için özür dilemeyeceğini ve hava hakkını savunmanın Türkiye'nin hakkı olduğunu belirtti.

Cumartesi günü yaptığı konuşmada tonunun biraz daha yumuşadığı görülen Erdoğan, olayın kendisini üzdüğünü belirtti.

ULUSAL GÜVENLİK

Kremlin'in web sitesinde yayınlanan ekonomik önlemlerde Rusya'nın ulusal güvenliğini ve Rus vatandaşlarını "kriminal ve diğer yasa dışı aktivitelerden" koruma ihtiyacının altı çizildi.

Putin bu önlemlere göre hükümete bu durumdan etkilenecek gıda, firma ve iş alanlarının listesini istedi. Açıklanan önlemlerden bazıları şimdiden uygulanmaya başlandı bile.

Interfax haber ajansının bir hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre yasaklanan ürünlerin listesinin bugün yayınlanması bekleniyor.

Bir diğer kaynak, listenin gıda ve diğer ürünleri kapsamasının muhtemel olduğunu belirtti.

Erdoğan ve Putin iklim zirvesi çerçevesinde bugün Paris'e giderken, Türkiye tarafından daha önce yapılan görüşme talebine dair Moskova'dan herhangi bir sinyal verilmedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.