Türkyie 2. çeyrekte yüzde 1.5 küçüldü

Türkyie 2. çeyrekte yüzde 1.5 küçüldü

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 daraldı. Piyasa tahminleri, yüzde 2’lik bir daralma öngörüyordu.

A+A-

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 daraldı. Piyasa tahminleri, yüzde 2’lik bir daralma öngörüyordu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. GSYH 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,5 azaldı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 15 artarak 1 trilyon 24 milyar 226 milyon TL oldu. 

SANAYİ KÜÇÜLDÜ TARIM BÜYÜDÜ 

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde ikinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3.4 arttı. Toplam katma değer sanayi sektöründe yüzde 2.7, inşaat sektörü yüzde 12.7, hizmetler sektöründe yüzde 0,3 azaldı. 

NİHAİ TÜKETİM YÜZDE 1.1 AZALDI 

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.1 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3.3 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 22.8 azaldı.

MAL VE HİZMET İHRACATI 

2019 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 8.1 artarken ithalatı ise yüzde 16.9 azaldı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 2.1 ARTTI 

İşgücü ödemeleri, 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21.1, net işletme artığı/karma gelir yüzde 9.9 arttı. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 35.6 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 37,1 oldu. 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.