Tüsoder: Bayramda hak kaybına uğramayın

Tüsoder: Bayramda hak kaybına uğramayın

Tüsoder, kurban bayramı tatilinin kamuda dokuz güne çıkarılmasının vatandaşlar açısından hukuki zeminde "ciddi riskler" doğurabileceği uyarısında bulundu.

A+A-

Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder), Kurban Bayramı öncesindeki Pazartesi, Salı ve Çarşamba öğleye günü kadar idari izin ilan edilerek tatilin kamuda 9 güne çıkarılması vatandaşlar açısından hukuki zeminde "ciddi riskler" doğurabileceği uyarısında bulundu.

İdari izin günlerinde yargı kararı temyiz, icraya itiraz, bono vadesi gibi sürelerin tatil sonrasına uzayıp uzamadığı vatandaşlar tarafından merak edilen konulardan biri oldu.

Konuya açıklık getiren Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, Son günü idari izin gününe denk gelen işlemler konusunda mutlaka dikkatli olunmalıdır" dedi ve yu konuların altını çizdi:

"İdari izin süresi günlerine rastlayan yükümlülükler tatil sonrasına uzamayacağından yapılması gereken yasal işlemler mutlaka o günlerde yapılmalıdır. İcra takibine süresinde itiraz etmeyen, tanınan mehil içerisinde mahkemeye taşımayan, çalışanı için maaş haczi gönderilen ve buna itiraz etmeyen işveren, işçi dâhil her kesimden insanlar haciz şoku yaşayabilir. Bunun yanında mahkemeler tarafından verilen kesin süreler, temyiz süreleri, kovuşturmaya yer olmadığına itiraz, davaya cevap verme süreleri de idari izinde işlemeye devam ettiğinden eğer son günü idari izine denk gelirse mutlaka işlemlerin yapılması gereklidir. Vatandaşlar bunlara dikkat etmeli, yanılgıya düşerek idari izni, resmi izin zannedip ödemelerini aksatmamalı, mağdur olmamak için hukuki haklarını süresinde kullanmalıdırlar. Aksi takdirde ciddi mağduriyet yaşayabilirler. Tüm resmi dairelerde yeteri kadar görevli personel nöbette olacaktır.

Tahliye davasıyla karşı karşıya kalmamak için dikkat!

İdari izinde vadesi gelen borçların da ödenmesi gerektiğini hatırlatan Yıldız, Vadesi idari izne rastlayan bir bononuz varsa mutlaka vadesinde ödenmelidir. Aksi durumda protesto edilen bono kişilerin ticari hayatına ve kredi notuna olumsuz etki yapabilir. Yine idari izinde kira borcu gibi vadesi belirli borçlar da mutlaka ödenmelidir. Aksi durumda borçlu temerrüdü yaşanabilir ve bu durum kişileri tahliye davası gibi yasal takiple de karşı karşıya bırakabilir diye uyardı.

Fazla mesai ücreti yok

Kamu personelinin idari izinli sayıldığı Pazartesi, Salı ve Çarşamba öğleye kadar özel sektörde izin zorunluluğu bulunmadığından bu günlerde çalıştırılan işçilere fazla mesai ücreti de verilmeyeceğini de vurgulayan Yıldız, "Ancak işçilerin resmi tatil olan Bayram günlerinde çalıştırılmak istenmesi durumunda işçinin muvafakati olması ve saat ücretinin iki kat olarak hesaplanması zorunludur" diye ekledi

 

Etiketler : , , , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.