UBER Türkiye'deki bazı uygulamalarını durduracak

UBER Türkiye'deki bazı uygulamalarını durduracak

Uber'in, Türkiye'deki bazı uygulamalarını durduracağı iddia edildi

A+A-

Taksilere alternatif bir ulaşım sistemi sunma amacıyla ortaya çıkan, fakat kurulduğu günden beri adı hep taksiciler ile yaşadığı gerginlikler ile gündeme gelen Uber'in, Türkiye'de sunduğu hizmetlerde önemli değişikliklere gideceği iddia edildi.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, mobil uygulama üzerinden araç çağırma hizmeti sunan ABD merkezli firmanın, bundan sonra Türkiye'de 8+1 araçlar ile gerçekleştirilen 'XL' taşımacılığa aracılık yapmayacağı öne sürüldü.

Söz konusu araç sahiplerine konunun iletildiği belirtilirken, yapılan sözleşmelerin de feshedilmeye başlandığı kaydediliyor. Buna göre, şirketin sistemindeki sürücülere ise alttaki mesajı ilettiği bilgisi veriliyor. 

uber.jpg

Kaynaklar, şirketin kayıtlı sürücülerinin bugüne kadarki trafik cezalarını ödemeye sürdüreceğini, 3 gün içinde ise sistemin XL araçlara kapanarak, otopark ve trafik cezası gibi yardımların kesileceğini aktarıyor.

UBER TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Uber, Türkiye'deki operasyonuyla ilgili olarak bir açıklamada bulundu. Açıklamada "Şu anki mevcut durum, Uber XL ürünü ile sağlıklı bir hizmet verilmesini mümkün kılmadığından, önümüzdeki dönemde Uber XL küçülerek devam edecektir. Sektör ile yaptığımız çalışmalarımıza ve taksi ürünümüzü aynı şekilde sunmaya devam edeceğiz" dendi.

Uber, Türkiye'deki operasyonuyla ilgili olarak bir açıklamada bulundu.

Buna göre şirket, gelecek dönemde  XL  araçların sayılarını ise önemli ölçüde azaltacağını bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Şu anki mevcut durum, Uber XL ürünü ile sağlıklı bir hizmet verilmesini mümkün kılmadığından, önümüzdeki dönemde Uber XL küçülerek devam edecektir. Uber Türkiye'ye olan bağlılığını korumaktadır, sektör ile yaptığımız çalışmalarımıza ve taksi ürünümüzü aynı şekilde sunmaya devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamanın devamında, "Türkiye'deki şehirlerin Uber gibi yenilikçi teknolojilerin sunduğu yararlardan faydalanabilmesini sağlayan yeni çözümler bulmak için tüm yerel paydaşlarla beraber çalışmak istiyoruz" denildi.

Çok tartışılan vergi konusuna da değinen Uber, Türk vergi kanunlarına uygun olarak hizmet verdiğini vurgulayarak, e-fatura sistemine geçildiğini ve bununla birlikte KDV'nin de doğrudan Türk vergi kurumlarına ödendiğinin bilgisini paylaştı.

5 YILDIR TÜRKİYE'DE

Kurulduğu 2009 yılından beri, faaliyet gösterdiği şehir ve ülke sayısını sürekli artıran Uber, bugün 80'den fazla ülkede ve 650'ye yakın şehirde faaliyet gösteriyor.

Son olarak 3.1 milyar dolara Orta Doğulu rakibi Careem'i bünyesine katarak ses getiren şirket, Türkiye'de de 2014 yılından bu yana hizmet sunuyor.

ABD merkezli şirket, özellikle 2016 yılından bu yana ise hakkında açılan davalar ve  'korsan' taşımacılık yaptığı iddiaları ile dünyada olduğu gibi Türkiye'de de taksicilerin hedefinde bulunuyor.

YOLA SARI TAKSİ İLE DEVAM EDECEK

Uber'in satın aldığı Careem ise, mobil uygulamasına sarı taksileri dahil ederek, yolcu ile taksiciyi kendi mobil platformunda buluşturarak Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

Taksiciler ile herhangi bir sorunu bulunmayan Dubaili firma, taksiciler ile davalık olan Uber'e satılmasından sonra taksi esnafının yeni hedefi haline gelmiş durumda.

Şimdi ise, Türkiye'de tartışılan XL hizmetine son vereceği iddia edilen Uber'in, yeni dönemde sadece sarı taksiler üzerinden hizmet sunması ihtimaller dahilinde yer alıyor.

Bu kapsamda, Amerikalı firmanın Türkiye'de yoluna Careem üzerinden devam etmesi sürpriz olmayacak. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.