'Uçağın düşürülmesi savaş sebebi'

'Uçağın düşürülmesi savaş sebebi'

Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye'nin Rus uçağını düşürerek uluslararası hukukun tüm kurallarını ihlal ederek savaş durumu yarattığını söyledi

A+A-

‘Başbakan İle Söyleşi’ isimli televizyon programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Başkanı Medvedev, hükümetin 2015 yılı icraatlarını değerlendirdi. Türkiye'nin Rus uçağını düşürerek uluslararası hukukun tüm kurallarını ihlal ederek savaş durumu yarattığını vurgulayan Medvedev, Rusya'nın Türkiye’ye simetrik yanıt vermemeyi seçtiğini söyledi.

Rusya'daki birçok televizyon kanalında canlı yayınlanan programda konuşan Başbakan Dmitriy Medvedev, hem iç ve dış politika hem de ekonomiye ilişkin merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

Medvedev'in, Perviy Kanal’dan İrada Zeynalova, VGTRK’den Sergey Brilev, NTV’den Kirill Pozdniyakov, Kanal Dojd’dan Mihail Fişman ve RBK’dan Elizaveta Osetinskaya tarafından yöneltilen soruları yanıtladığı ‘Başbakan İle Söyleşi programından öne çıkan bölümler şöyle:

'TÜRKİYE’NİN UÇAĞIMIZI DÜŞÜRMESİ 'CASUS BELLİ'DİR AMA SİMETRİK YANIT VERMEYİ SEÇMEDİK'

*Türkiye konusunda ise charter seferlerinin durdurulması yaptırım değil, devletimizin kendisini korumak için verdiği bir tepkidir. Uçağımızın düşürülmesine benzer bir durum, 20. yüzyılda yaşansaydı savaş çıkardı. Çünkü bu, yabancı bir ülkeye doğrudan saldırıdır.
* Tabii ki günümüz koşullarında savaş, olabilecek en kötü şeydir. Bu nedenle Türkiye’nin bu yaptığına simetrik yanıt verilmemesi kararı alındı. Türkiye, uçağımızı düşürerek uluslararası hukukun tüm kuralarını ihlal etti ve ‘saldırı eyleminde’ bulundu. Casus belli durumu yarattı, yani savaş başlatılmasına temel oluşturdu.
* Rusya yönetimi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu yolu seçmedi. Ama Türkiye’ye bunun bedelini ödeyeceğini göstermek zorundaydık. Bu nedenle vatandaşlarımızın güvenliği için böyle bir karar aldık.”

'SURİYE OPERASYONUNUN MALİYETİ BİR SIR'

* Bu (Suriye operasyonunun maliyeti) bir sır. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye operasyonu için şu ana kadar hiç ek bütçe talep etmedi.
* Türkiye ve Mısır’a uçuşların durdurulması, Rusya’nın ‘kötü niyeti’ değildir. Bu konu ülkemizin güvenliğiyle ilgili bir meseledir. Mısır’da (yolcu uçağımıza) terör saldırısı düzenlendi. Bu saldırının tekrarlanması ihtimal dahilinde. Bu nedenle hem Mısırlı ortaklarımız hem de halkımız için hoş olmasa da vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla uçak seferlerinin durdurulması kararını aldık.

'TÜRKİYE'YE AMBARGONUN ÖLÜMCÜL SONUCU OLMAYACAK'

* Türkiye'ye getirdiğimiz ambargolar Rusya'daki gıda fiyatlarını etkileyecek ancak bunun ölümcül sonuçları olmayacak. Türkiye'ye yönelik yaptırımlar enflasyon oranına belki yüzde 0.2 ila 0.5 puan ekler. Gıda fiyatlarını izleyeceğiz.

'KRİZLE MÜCADELE PLANI İŞE YARADI'

* İçinde bulunduğumuz (ekonomik) süreç gerçekten kolay değil. Son yıllarda hem uluslararası kriz hem de iç koşullar yüzünde ağır bir dönemden geçiyoruz. Ama krizle mücadele planı işe yaradı, sonuç getirdi. Görevimiz ekonomik büyümenin ve üretimin düşüşünü durdurmaktı. Bu düşüşü durdurduk, gelecek yıl ekonomik büyüme sürecinin başlayacağını düşünüyorum. Rus Bankacılık Sistemi normal şekilde çalışıyor.

'EKONOMİ 2016'DA BÜYÜMEYE GEÇECEK'

* Hükümet 2016'da enflasyonu yüzde 6.4'e indirmeyi ve ekonomik büyüme yoluna girmeyi hedefliyor. Bu, gerçekçi bir hedef. Ekonomimizin 2016'da yüzde 1 oranında büyüme göstermesini hedefliyoruz. En kötü ihtimalle ise ekonomi ne büyüme ne daralma gösterir.

'SAVUNMA HARCAMALARINI KISMAYACAĞIZ'

* Savunma bütçemizle ilgili planları yerine getirmeye devam edeceğiz. Ordunun 2020'ye kadar yeniden silahlandırılması planını yerine getireceğiz. Savunma harcamalarını ihmal edemeyiz. Savunma harcamalarının artırılmasına yönelik aldığımız kararın doğru olduğunu düşünüyoruz. 'Normal' bir ordumuz olmazsa, ülkemiz de olmaz.
* Bazıları savunma harcamalarının büyüdüğünü, bunun karşılığında sosyal harcamaların kısılacağını iddia ediyor. Bunlar birer mit. Eğitim ve sağlık harcamalarımız önceki yıllarda olduğu gibi kalacak. Sosyal harcamalar, bizim önceliğimiz.

'DÜŞÜK PETROL FİYATLARINA KARŞIN B VE C PLANLARIMIZ HAZIR'

*Petrol pazarının olumsuz değerler göstermesine karşın B ve C planlarımız hazır. Eğer böyle olmasaydı kötü yöneticiler olurduk.
* (Rusya'nın kendi kendini tecrit edip etmediğine dair bir soru karşısında) Rusya, Batı'ya Büyük Petro zamanından beri açık. Ancak bu, oradan her çöpü alacağımız anlamına gelmiyor. Bununla birlikte Rusya'nın kendi kendini tecrit ettiğini kesinlikle söyleyemeyiz. Diğer ülkelerle iletişim kurmaktan kaçınmıyoruz.

'RUS EKONOMİSİ KENDİ KENDİNE YETEBİLDİĞİNİ GÖSTERDİ'

*Rus ekonomisi, dış pazarların kendisine kapanması hâlinde bile kendi kendine yetebildiğini gösterdi. Kendi kaynaklarımızla yaşıyoruz. Bu, hem kötü hem de iyi. Ruslar isteyebileceklerinden daha kötü durumda yaşıyor. Ancak ülkemiz kendi imkanlarını idrak etti ve bu koşullarda bile gelişebileceğini gösteriyor.

'FİNANSAL DURUM SAKİNLEŞTİ, RUBLE HALA PETROLDEN ETKİLENİYOR'

* Sonsuza dek süreceğini düşünüyorduk ancak ülkemizde finansal durum düzeldi ve istikrar kazandı. Ruble ise –bunu saklamaya gerek yok– petrol gelirlerinden ve petrol fiyatlarından çok etkileniyor.

'UKRAYNA ÜÇKAĞITÇI'

* (Ukrayna’nın Rusya’ya olan 3 milyar dolarlık kredi borcuyla ilgili soruya) Hayatta en son umut ölür. Ama borçlarını geri ödemeyeceklerini hissediyorum. Çünkü üçkağıtçılar. Ukrayna borcunu ödemek zorunda.
* Ukrayna'nın Kırım'ın elektriğini kesmesi yalnızca soykırım olarak tanımlanabilir. Ya da domuzluk olarak tanımlanabilir. Sivastopol ve Simferopol'e iki yeni elektrik santrali inşa edeceğiz. Kırım enerji bakımından kendi kendine yetebilir hâle gelecek.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.