"Ucuz Petrol büyümeyi ateşleyemedi"

"Ucuz Petrol büyümeyi ateşleyemedi"

Standard and Poor's Türkiye'de 2015 büyüme beklentisini yüzde 3 olarak korudu 2016 için beklentisini yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye çıkardı.

A+A-

Standard and Poor's Türkiye'de 2015 büyüme beklentisini yüzde 3 olarak korudu 2016 için beklentisini yüzde 3'ten
yüzde 3.2'ye çıkardı.

Standard and Poor's ekonomistleri cuma günü geç saatlerde Türkiye için ekonomik görünüm değerlendirmelerini yayınladılar. Bu raporda 2015 byüme beklentisi değiştirilmeyerek yüzde 3 olarak korunurken, 2016 büyüme beklentisi yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye çıkarıldı.

2015'in başlangıcında küresel ekonomik ortamın Türkiye ekonomisi için olumlu bir görünüm arz etiğini belirten
S&P, petrol fiyatlarında 2014 Haziran bve 2015 Ocak ayları arasında yaşanan yüzde 50 oranında düşüşün tüketici talebini ve büyümeyi güçlendirecek bir fırsat olduğunu, ayrıca enflasyonu ve cari açığı aşağı çekmeye yardımcı olacağını ifade etti.

ECB'nin büyük ölçekli niceliksel gevşeme programına başlamasının da ayrıca yatırımcıların daha riskli yatırım araçlarına olan ilgisini artıracak bir unsur olarak görüldüğü ve bu durumun Fed'in faiz artırımının olumsuz etkilerini, gelişen piyasalara para akışının gerilemesini azaltabilecek bir gelişme olduğu belirtildi.

Bunlara ek olarak düşük petrol fiyatları ve niceliksel gevşemenin Avrupa ekonomisini güçlendirerek, bölgenin Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olması nedeniyle Türkiye ekonomisi üzerinde pozit etkileri olduğu ifade edildi.

S&P'nin raporu şöyle sürdü: "Şimdiye kadar bu unsurların Türkiye'nin büyümesi ve tüketimi üzerindeki pozitif momentumu, döviz piyaslarında Ocak ayında başgösteren istikrarsızlık ve Haziran ayında yapılacak olan seçimlerin sonuçlarına yönelik belirsizliğin gölgesinde kaldı.


Sonuç olarak ucuz petrol Türkiye'nin büyüme görünümünü ateşlemeyi başaramadı.

Aynı zamanda yabancı talep bu yıl zayıflayacak gibi görünüyor:  Avrupa'daki büyümenin toparlanması Türkiye'nin ihracatını artırabilecek gibi görünse de, bu durum Türkiye'nin ihracat yaptığı petrol üreticisi ülkelere yönelik ihracatın gerilemesinin olumsuz etkileri ile dengelenecek gibi görünüyor.

Bölgedeki jeopolitik tansiyon da ticareti olumsuz etkiliyor. Biz temel beklentimizde 2016 yılında dış talepteki büyümenin hız kazancağı ve tüketim ve yatırımların seçim öncesi dönemde artacağı düşüncesi ile daha güçlü bir büyüme olacağını öngörüyoruz."

GENEL BAKIŞ

-- Küresel petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve ECB'nin niceliksel gevşeme adımları bu yıl tüketici talebini artırarak ve yatırımcıların gelişen piyasalardaki riskli araçlara yönelik iştahlarını artırarak ekonomik büyüme görünümünü güçlendirebilir. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa ekonomisinin hız kazanması da benzer etkilerde bulunur.

-- Şimdiye kadar Türkiye'nin dövi zpiyasalrındaki istikrarsızlık ve parlamento seçimlerine yönelik belirsizlik tüketim ve büyümeye yönelik bu pozitif momentuma ters yönlü etki etti.

-- Ayrıca bu yıl Türkiye'nin ihracatındaki büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz. Çünkü, petrol üreten ülkelerden kaynaklanan talebin ve Rusya kaynaklı talebin gerileyeceğini düşünüyoruz.

-- Enflasyonun bu yıl yüzde 7 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün olumlu etkilerinin döviz piyasalarında yaşanan istikrarsızlık tarafından nötralize edilmesini bekliyoruz.

-- Bu gelişmeler ışığında GSYİH'nın bu yıl yüzde 3 oranında artacağı beklentimizi koruyor ve 2016 için büyüme beklentisini yüzde 3'ten yüzde  3.2'ye çıkarıyoruz. Enerji ithalatında fiyatların gerilemesinin bu yıl cari açığın GSYİH'nın yüzde 4.6'sına gerilemesine yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Son olarak Standard & Poor's bu raporun kredi notuna yönelik bir rapor olmadığını bir not onaylanması ya da değişimi içermediğini belirtti.

 

TÜRKİYE'NİN YEREL PARA CİNSİNDEN NOTU DÜŞTÜ


 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.