Ukrayna'da Malezya uçağı düşürüldü

Ukrayna'da Malezya uçağı düşürüldü

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapmakta olan ve içinde mürettebat dahil 298 kişi bulunan Malezya Havayolları'na ait bir Boeing 777 yolcu uçağı dün Ukrayna'nın doğusunda düşürüldü.

A+A-

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapmakta olan ve içinde mürettebat dahil 298 kişi bulunan Malezya Havayolları'na ait bir Boeing 777 yolcu uçağı dün Ukrayna'nın doğusunda düşürüldü.

ABD uçağın düşüşüne muhtemelen yerden ateşlenen bir füzenin neden olduğunu açıklarken, Ukrayna Rusya yanlısı ayrılıkçıları suçluyor.

Uçağın düştüğü Donetsk bölgesinde etkin olan isyancılar ise yolcu uçağının bir Ukrayna askeri uçağı tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

Bu arada Türk Hava Yolları (THY), Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşürülmesinin ardından, bu ülkenin hava sahasını kullanmayacağını açıkladı.

THY sözcüsü yaptığı açıklamada, "Kazanın ardından Ukrayna hava sahasını kullanmama kararı aldık" dedi.

Dünya liderleri Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki gerginliğin iyice artmasına neden olabilecek olayla ilgili olarak uluslararası bir soruşturma yürütülmesini talep ettiler.

ABD'li bir yetkili Washington'un uçağın düşmesine neden olan ve yerden havaya ateşlenen füzenin Moskova'nın desteklediği Ukraynalı ayrılıkçılar tarafından ateşlendiği yönünde kuvvetli şüpheler olduğunu söyledi. Ukrayna da Rusya yanlısı ayrılıkçıları suçluyor.

Detroit'te konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden yolcu uçağının "havada vurulduğunun" apaçık belli olduğunu belirtirken, Avustralya Başbakanı Tony Abbott daha da ileri giderek,felaketin arkasında "Rusya destekli isyancıların" bulunduğunu söyledi ve Moskova'nın isyancılar hakkındaki soruları yanıtlamasını istedi.

Uçakta hayatını kaybedenlerin 154'ünün Hollandalı olduğu , ölenler arasında 20'den fazla Avustralyalının bulunduğu bildirildi. Hollanda'da ulusal yas ilan edildi.

Kiev'i isyancılar karşısındaki saldırıları yeniden artırmakla suçlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olayı "trajedi" olarak niteledi, ancak Boeing 777'yi kimin düşürdüğüne değinmedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da olayla ilgili olarak şeffaf bir uluslararası soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptı.

Malezya Başbakanı Najib Razak, "Uçağın düşürüldüğü ortaya çıktığında faillerin hızla adalete teslim edilmeleri gerektiğinde ısrarlıyız. Bugün Malezya için trajik bir gün, hatta trajik bir yıl" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.