Uluslararası doğrudan yatırımlarda sert düşüş

Uluslararası doğrudan yatırımlarda sert düşüş

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 azalarak 6,5 milyar dolar oldu

A+A-

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,9 azalarak 6 milyar 548 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı.

Buna göre, ağustosta 838 milyon dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleriyle iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi ağustosta 339 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, bunun 198 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı oldu.

Ocak-ağustos döneminde ise net doğrudan uluslararası yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 azalarak 6 milyar 548 milyon dolar gerçekleşti. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi de bu dönemde toplam 4 milyar 851 milyon dolar olarak hesaplandı.

Söz konusu dönemdeki uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1,4 milyar doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen, 972 milyon doları enerji sektöründen ve 762 milyon doları imalat sektöründen kaynaklandı.

Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı

Bu yıl ağustosta 382 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 13 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Ocak-ağustos döneminde 3 bin 253 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 124 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Aynı dönemde 3 bin 377 uluslararası sermayeli şirket, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleriyle, ulaştırma, haberleşme ve depolama sektörlerinde faaliyette bulundu.

Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 77 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşuyla yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 34'ü toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyette bulunuyor.

Söz konusu dönemde kurulan 3 bin 377 uluslararası sermayeli şirketin 2 bin 33'ü Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 540'ı AB ülkeleri, 245'i diğer Asya ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

Ağustos sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı, 49 bin 671'e ulaşırken, 6 bin 797 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Buna göre, toplamda 56 bin 468 uluslararası sermayeli şirket, Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

 Ağustosta 31 projeye teşvik belgesi

Şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımında, 22 bin 266 girişimle AB ülkeleri ilk sırada yer aldı. AB ülkeleri arasında Almanya 7 bin 43 şirketle başı çekerken, bu ülkeyi 3 bin 35 şirketle İngiltere ve 2 bin 765 şirketle Hollanda izledi.

Anılan şirketlerin 34 bin 260'ı İstanbul, 5 bin 184'ü Antalya, 3 bin 42'si Ankara ve 2 bin 501'i İzmir'de bulunuyor. İstanbul'da faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerin 13 bin 304'ü toptan ve perakende ticaret, 5 bin 898'i gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve 4 bin 135'i imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Ekonomi Bakanlığı tarafından ağustosta yatırım teşvik belgesi düzenlenen 31 proje için yaklaşık 332,8 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü.

Bu yıl ocak-ağustos döneminde ise belgelendirilen yatırım projesi sayısı 217, belge kapsamındaki yatırımların tutarı da 3,7 milyar dolar oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.